Председник Киргизије поднео оставку

© Sputnik / Алексей Дружинин / Уђи у базу фотографијаПредседник Киргизије Соронбај Женбеков
Председник Киргизије Соронбај Женбеков - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Киргизије Соронбај Женбеков одлучио је да поднесе оставку, саопштила је прес-служба председничке администрације.

„Не држим се за власт. Не желим да останем у историји Киргизије као председник који је пролио крв и пуцао на сопствене грађане. Због тога сам одлучио да поднесем оставку“, наводи се у саопштењу на сајту председника.

Како је навео, нажалост, „агресија не јењава“, а тренутна ситуација „је близу сукоба“.

„Тренутна ситуација је близу сукоба. С једне стране су демонстранти, са друге – безбедносни органи. Војници и полиција дужни су да примене оружје за заштиту државне резиденције. У том случају, пролиће се крв, то је неизбежно. Позивам обе стране да не подлежу провокацијама“, написао је Женбеков.

Он је позвао премијера и друге политичаре да повуку своје присталице из главног града и врате миран живот.

У престоницу Киргизије 10. октобра је уведен полицијски час, док је у петак уведено ванредно стање. Војска је ушла у град, ограничен је улазак и излазак грађана, забрањена продаја алкохола после 18 сати, као и свих масовних догађаја укључујући митинге.

Политичка криза у земљи траје од 5. октобра, када су у Бишкеку започели скупови опозиционих партија, које се нису слагале са резултатима парламентарних избора 4. октобра.

У међувремену, избори су поништени а Централна изборна комисија је саопштила да ће нови бити расписани у року од две недеље.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала