Премијер Киргизије преузео овлашћења председника

© Фото : Press service of the Supreme Council of the KyrgyzstanНови премијер Киргизије Садир Жапаров
Нови премијер Киргизије Садир Жапаров - Sputnik Србија
Пратите нас
Премијер Киргизије Садир Жапаров изјавио је да су на њега пренета овлашћења председника, пошто је председник парламента Канат Исајев одбио да их преузме.
„Соронбај Женбеков је поднео оставку. Председник парламента Канат Исајев је одбио да изврши своја овлашћења. Сада су овлашћења председника и премијера прешла на мене“, рекао је Жапаров, обраћајући се својим присталицама у Бишкеку.

На Старом тргу у Бишкеку је почело весеље, присталице Жапарова су пустили химну и окупљени су почели да певају. Због гласних повика и музике, премијер је морао да напусти говорницу.

Председник Киргизије Соронбај Женбеков - Sputnik Србија
Председник Киргизије поднео оставку

Подсетимо Соронбај Женбеков је позвао премијера и друге политичаре да повуку своје присталице из главног града и врате миран живот.

После чега су демонстранти захтевали распуштање законодавног тела и оставку Исајева. Према уставу земље, ако председник парламента не може да испуњава дужности председника, тада ту улогу преузима премијер републике.

Демонстранти испред зграде Владе Киргизије у Бишкеку - Sputnik Србија
Нови захтев демонстраната у Киргизији ─ распуштање парламента

У престоницу Киргизије 10. октобра је уведен полицијски час, док је у петак уведено ванредно стање. Војска је ушла у град, ограничен је улазак и излазак грађана, забрањена продаја алкохола после 18 сати, као и свих масовних догађаја укључујући митинге.

Политичка криза у земљи траје од 5. октобра, када су у Бишкеку започели скупови опозиционих партија, које се нису слагале са резултатима парламентарних избора 4. октобра.

У међувремену, избори су поништени а Централна изборна комисија је саопштила да ће нови бити расписани у року од две недеље.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала