Србија усавршава далекометну артиљерију: Домет нових ракета до 50 километара

© Фото : Министарство одбране Србије/Јово МамулаМодернизовано оружје Огањ Војске Србије
Модернизовано оружје Огањ Војске Србије - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
У сенци Ратног ваздухопловства и набавки авиона, хеликоптера и дронова, највећи помак у модернизацији копнених снага Војске Србије направљен је у артиљеријским и ракетним системима. У току је и развој ракета „кошава 1“ и „кошава2“, чиме ће се домет наше ракетне артиљерије подићи на више од 50 километара.

Само у последње три године у наоружање је уведено више од 20 различитих врста артиљеријског наоружања и опреме, пишу „Новости“, указујући да је највећи искорак направљен на самоходном модуларном систему „огањ“ од кога се очекује да наредне деценије буде окосница ватрене подршке јединицама.

Ефектна паљба на недавно одржаној вежби „Садејство 2020“ на Пештеру из готово свих савремених оруђа потврдила је опредељење војног врха да дигне на ноге овај сегмент армије. Увођењем у наоружање самоходне хаубице „нора Б52“, модернизоване гусеничке хаубице 122 милиметра „гвоздика“, дигитализоване и модуларне верзије „огња“, као и вишецевног лансера ракета „морава“ Војска Србије добила је на моћи, али и домету који сада достиже 40 километара.

 Bорбена моћ самоходног вишецевног ракетног лансера „Огањ“ - Sputnik Србија
Спектакуларан снимак: Кад загрми српски Огањ /видео/

О снази овог рода оружаних снага сведочи и учинак са Пештера — артиљеријско-ракетна оруђа за свега седам минута паљбе на простор окупиран замишљеним непријатељским снагама површине неколико квадратних километара испалила су чак 500 пројектила или око 20 тона разорног челика.

„Србија је међу свега 10 држава у свету које имају могућности да развијају овакве далекометне артиљеријске системе, оруђа, муницију и опрему за управљање ватром“, објашњавају у Министарству одбране.

Модуларни систем „огањ“, сем што може да испаљује готово све невођене пројектиле, има могућност и за пуњење софистицираном муницијом каква је ракета „алас“.

„Огањ“ испаљује ракете за три минута

Овај модел „огња“, осим што има нови инерциони навигациони систем (ИНС) и што је добио бројне дигиталне елементе омогућио је далеко већу брзину употребе — од тренутка издавања команде до спремности за дејство, модуларном „Огњу“ потребна су свега три минута, док је његовој старијој верзији било потребно неупоредиво више времена.

© Фото : Министарство одбране/Darimir BandaМодуларни систем „огањ“, сем што може да испаљује готово све невођене пројектиле, има могућност и за пуњење софистицираном муницијом каква је ракета „алас“.
Србија усавршава далекометну артиљерију: Домет нових ракета до 50 километара - Sputnik Србија
Модуларни систем „огањ“, сем што може да испаљује готово све невођене пројектиле, има могућност и за пуњење софистицираном муницијом каква је ракета „алас“.

У оквиру рада на развоју оруђа, интегрисани су и сви подсистеми за припрему, извршење и управљање вођеним ракетама. У Војнотехничком институту, како се наводи, развијају се и ракете „кошава 1“ и „кошава 2“, чиме ће се домет наше ракетне артиљерије подићи на више од 50 километара и оне ће имати бојеве главе велике разорне моћи, способне да униште утврђене циљеве и значајне стационарне објекте.

Хаубица враћена са отписа

Нови живот је удахнут и самоходној хаубици 122 милиметра, чија је модернизована верзија имала јавну премијеру на Пештеру. Ово средство, како истичу у Министарству одбране, скинуто је са листе за отпис, будући да је одлуком претходних власти „гвоздика“ била планирана за отпис и сечење. Артиљерци Војске Србије на модернизованим гусеничким хаубицама увежбавају такозвану МРСИ паљбу, која подразумева испаљивање више пројектила из једног оруђа, с тим да сви заједно истовремено падну на циљ.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала