Штампане куће из Чачка готове за 15 сати: Зидани и монтажни објекти постају прошлост

CC0 / пиксабеј / Штампане куће
Штампане куће - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Са револуционарним развојем модерних технологија у 21. веку градња стамбених објеката од блокова или постављење монтажних кућа постаће прошлост. Штампање кућа од бетона постаје стварност у источној Европи.

Никола Ракић рођен у Швајцарској своје стечено знање на Факултету организационих наука у Србији применио је на најбољи могући начин и то у Чачку, креирајући машину која може штампати бетонске објекте за становање на три спрата за невероватних 15 сати.

„Тренутно сада радимо на развоју и унапређењу највеће ЦНЦ машине на Балкану, која ће функционисати на принцима 3Д штампача. Габарити ове машине су енормни, висине десет метара као и ширине такође 10 метара и не постоји ограниченост у дужини. Машина нам омогућује да сама може да одштампа објекат од бетона по задатом нацрту и посебној рецептури познате компаније 'Лафарж Холцим' фирме која ће испуњавати све ИСО стандарде у погледу квалитета смесе од које се гради“, рекао је за РИНУ Никола Ракић, један од идејних твораца прве машине оваквог типа на Балкану.

Сам објекат се лије на лицу места, постављањем 3Д штампача, лако се транспортује и за монтажу су неопходна од 2 до 4 човека, и то траје око три сата.

„Ми сада пројектујемо ту посебну мешалицу која ће правити ту иновативну смесу која је сама по себи термо-изолационог карактера. Машина по нашем прорачуну за један секунд може да излије од 20 до 40 центиметра зида, што би значило да за неких 15 сати рада 3Д штампача може бити готов објекат од 100 квадрата са свим унутрашњим зидовима, а могућност наше машине досеже до градње стамбеног објекта до три спрата“, казао је Ракић.

Цена – 195 евра по квадрату

Подршку овом пројекту пружили су професори са Машинског факултета који раде на изради софтвера за пројектовање стамбених објеката као и фирма „Микро контрол“ која је задужену за саму аутоматизацију машине.

„Комплетан производ је продукт компаније 'Натура еко' са тимом стручњака. До сада овакав тип машине још нигде није произведен у источној Европи и сада радимо на добијању свих потребних ИСО сертификата који нам омогућавају да се овај продукт може извозити и ван граница наше земље, што ће у многоме допринети отварању нових радих места“, истакао је Никола.

Прве пилот куће у Србији биће изграђене почетком трећег квартала 2021. године у Чачку.

„Имамо подршку града Чачка са којим смо потписали уговору септембру месецу ове године за изградњу првих стамбених објеката величине око 50 квадратних метара за социјално најугроженије грађане. Цена изградње оваквих типова коштаће 195 евра по квадрату“, додаје Ракић.

Објекат за становање може да се одштампа у било ком облику, а једина ограничења су да објекат не пркоси законима физике.

Никола који је у Чачак дошао због супруге остао је у овом српском граду, а своје иновативне бизнис идеје реализује у просторијама Научно технолошког парка, где користи канцеларијски и халски простор, преноси Б 92.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала