Вучић после разговора са Лајчаком: Договорен наставак дијалога Београда и Приштине

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICАлександар Вучић и Мирослав Лајчак
Александар Вучић и Мирослав Лајчак - Sputnik Србија
Пратите нас
Пресдедник Србије Александар Вучић рекао је након састанка са специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине, Мирославом Лајчаком да су имали добар и рационалан састанак и да је оно што је важно да је договорен наставак дијалога и пуну посвећеност Србије наставку тог процеса.

Вучић је рекао да је то био добар, рационалан и озбиљан састанак о будућности дијалога Београда и Приштине.

"Анализирали смо све што је постигнуто и важно је да смо договорили наставак дијалога и пуну посвећеност Србије наставку тог процеса и жељи да се дође до компромисног решења у циљу стварања бољих односа Срба и Албанаца и нормализацији односа, кроз одлуке УН и ЕУ, између Београда и Приштине", рекао је Вучић.

Такође, у разговору је изражена заједничка, задовољавајућа оцена о економским кретањима, која постоје и тек морају да буду подстакнута између Београда и Приштине.

"Слободан проток роба, капитала, услуга и људи, то је једна од најважнијих ствари у односима", рекао је Вучић.

Председник је навео и да је европска будућност за Србију веома важна, и није синтагма и флоскула, већ је важна због више инвестиција и вредности за које се боримо и залажемо, те због тога што ће позиција Србије у свету бити снажнија, што смо ближе пуноправном чланству у ЕУ.

А, тај пут значајно је одређен како и колики напредак ћемо направити у односима са Приштином, рекао је Вучић.

Србија ће инсистирати на ЗСО са извршним овлашћењима

Србија ће инсистирати на испуњавању Бриселског споразума, односно на формирању Заједнице српских општина, али не као невладине организације, што би било у складу са садашњим косовским уставом, поручио је вечерас председник Србије Александар Вучић.

"Ако је сада теза ''све у складу са уставом'', што смо онда преговарали? Могло би десеторо Срба да направи једну невладину организацију у складу са косовским уставом. Што смо онда водили преговоре?", запитао је председник Вучић на прес конференцији са европским представником за дијалог Мирославом Лајчаком.

Он је тако одговорио на питање шта је Лајчаку рекао на то што је у Приштини казао да ЗСО мора бити формирана у складу са нормама које прописује косовски устав

Свако решење, каже Вучић, како год да се договоримо са Албанцима, је тешко, али је боље него да оставимо нашој деци да ратујемо у будућности.

„Ако то неко хоће да оставља деци, ја то нећу и томе ћу се супротсављати. Штитићемо интересе Србије увек, али морамо да разумемо да мир и компромис нису пораз, да је ратно решење изнуђено решење, а сукоби лоше решење. Морамо то у својим главама да променимо и не морам да се интересујем шта је у главама Приштине", рекао је Вучић.

Изразио је наду да ће Албанци разумети суштину Бриселског споразума.

"Ми смо преговарали, а ако је сада теза ''све у складу са уставом'', што смо онда преговарали. Могло би десеторо Срба да направи једну невладину организацију у складу са косовским уставом. Што смо онда водили преговоре? Очигледно је да неки људи немају довољно храбрости да кажу да сва решења нису идеална, што ја говорим својој јавности сваки дан", рекао је Вучић.

Подсетио је да је Бриселски споразум потписан 19. априла 2013, да је шест тачака од 15, то јест суштина споразума, да бисмо испунили све друге норме - требало да буде формирана ЗСО.

Изнео је акт о којем се, како је рекао, мало говори који нико у српској јавности није до сада видео, а то је план имплементације споразума, и навео да се тим планом каже да ће се имплементација састојати из шест главних елемената.

Вучић је појаснио да је први прилагођавање правних оквира, управо мењање устава и закона, други ЗСО, даље правосуђе, полиција, локални избори и прилагођавање правних оквира.

Србија је, према његовим речима испунила све своје обавезе, а једну, прву, коју су имали Албанци, они нису испунили.

Указао је да је то потписано пре седам и по година, а да Приштина није мрднула прстом.

Такође је подвукао да Приштина има и предложен статус од стране управљачког тима како је то договорено.

"На то су рекли да то није у складу са косовским уставом. Кога то брига?", упитао је Вучић.

Указао је да може да говори о триковима које су изводили, где је тадашња председница у Приштини Атифете Јахјага уместо да проследи извршну уредбу уставном суду, проследила принципе на потврду, да би избегли своју обавезу.

“Да ли мисле да смо полуписмени? Данас кажу да неће о томе да разговарају. Ако је то у вашем интересу, немојте. Ми ћемо инсистирати да се све примени што је договорено", поручио је Вучић.

Ми, како је истакао, не доживљавамо Албанце као непријатеље и противнике, већ желимо да са њима градимо будућност, да улажемо у фабрике, путеве, пруге заједно, да размишљамо како ћемо да живимо заједно, а не како ће неко неког да превари", поручио је он.

Лајчак: Све у вези са ЗСО договорено, треба да се оствари

Специјални изасланик Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је вечерас да је све у вези са Заједницом српских општина већ договорено и потписано и да треба да се оствари, а да је следећи корак да се преговара о статуту, односно статусу те заједнице.

"Што се тиче ЗСО, ту је све договорено, потписано и треба да се оствари. Следећи корак је да се преговара о статуту,статусу те заједнице. Ту нема шта да кажем. И место где ћемо водити те преговоре ће бити у Бриселу", рекао је Лајчак на конференцији за новинаре са председником Србије Александром Вучићем.

Лајчак је то рекао одговарајући на питање на шта се односе предлози за формирање ЗСО које је тражио од Приштине, да ли је добио неки и где лежи одговор на питање да ли ће бити наставка дијалога Београда и Приштине.

Он је рекао да је пре његовог доласка у Приштину било различитих најава и изјава, али да на 25 састанака, колико их је имао, нико од његових саговорника није рекао да неће да испуне њихове обавезе.

"У ствари, на свим састанцима је било речено јасно да то што смо прихватили и обећали мора да се испуни, укључујући ЗСО", рекао је Лајчак.

Кад је реч о питању устава, каже да је став ЕУ да се преговарају толико озбиљни процеси да је логично да ће морати и устав да се мења.

"И ту нико није рекао да је то немогуће, устав није Библија. Ако се договарамо о озбиљним стварима, онда наравно да то мора да се одрази у уставу", рекао је Лајчак.

Како је рекао, сагласан је са председником Вучићем да нормализација значи нормално стање, које је у интересу сваког нормалног човека.

"Ненормално стање је проблем", закључио је он.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала