Алијев: Кријумчари превозе оружје из Русије у Јереван, Москва тврди да то није тачно

© REUTERS / OFFICIAL WEB-SITE OF PRESIDENT OПредседник Азербејџана Илхам Алијев
Председник Азербејџана Илхам Алијев - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Азербејџана Илхам Алијев каже да званични Баку има податке о томе да кријумчари превозе оружје из Русије у Јереван, цивилним летовима, али да је од званичних руских органа добио уверавања да Русија не шаље оружје у Јерменију. Додаје, такође, да подизање турске војне базе у Азербејџану никад није разматрано.

„Јерменија је недавно набавила авион, према нашим подацима, за 30-40 милиона долара. Њега су обезбедили богати јерменски бизнисмени који живе у Русији – Карапетјан, Абрамјан и други. Они шаљу Јермене из Русије у Карабах као плаћенике. У исто време набавка авиона Ил-76 омогућила им је да кријумчарским путем пребацују оружје. У том авиону је било протвотенковско наоружање ‘Корнет’, систем ‘Игла’  “, навео је Алијев.

Како је додао, Јерменија је кријумчарским путем дошла до руских ракета, а Баку се званично обратио Међународној организацији цивилне авијације.

„То је међународни злочин. Од руских званичних органа добили смо објашњење да Русија не шаље оружје у Јерменију. Према нашим подацима, оружје се у Јереван пребацује кријумчарским путем и у том правцу се води истрага“, рекао је азербејџански председник у интервјуу за турски ТВ канал „Абер“.

Председник Азербејџана каже да нема планова да се конфликт у Нагорно-Карабаху пренесе на територију Јерменије.

Истакао је и да никада није разматрана турска база на територији Азербејџана.

„Подизање турске базе у Азербејџану никад није било предмет разматрања“, рекао је Алијев.

Према његовим речима, још је рано говорити о увођењу мировњака у Нагорно-Карабах.

„У администрацији Русије оправдано су приметили да питање Нагорно-Карабаха треба да буде решено уз сагласност обе стране. Како сам више пута рекао, у основним принципима постоји тачка о увођењу мировњака. Али, то је на последњој етапи. После деокупације територије, повратка избеглица. Рано је сада говорити о томе“, навео је Алијев.

Када је реч о тренутној ситуацији у Нагорно-Карабаху, председник Азербејџана каже да снаге Азербејџана свакодневно под своју контролу стављају насеља и стратешке коте у том региону.

Подсетимо, борбе на контакт линији у Карабаху почеле су 27. септембра. Баку и Јереван међусобно се оптужују за избијање сукоба. У Јерменији је објављено ратно стање и општа мобилизација. У Азербејџану је уведен полицијски час и делимична мобилизација.

Прочитајте још:

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала