Др Глигић о вирусу: Прогнозе такве да не смем да их изговорим

CC BY 2.0 / NIAID-RML / Вирус корона под микроскопом
Вирус корона под микроскопом - Sputnik Србија
Пратите нас
Да бисмо упознали корона вирус са свих страна биће потребно неколико година, али извесно је да га нећемо искоренити, рекла је др Ана Глигић. Према њеним речима, прогнозе су од почетка биле лоше, али су се и потврдите. Постоје два пута: или пустити да се становништво инфицира или примити вакцину, сматра она.

Др Ана Глигић рекла је по избијању епидемије да се короне никада нећемо решити, али да ће се свести на неку меру. За РТС каже да се њено мишљење о томе није променило и да је вирус веома незгодан по начину преношења.

„Овај вирус ме је изненадио са дугим трајањем у односу на искуства која имам са оваквим врстама вируса. Очекивала сам да ће много пре бити завршена ова епидемија. Међутим, гледајући у резултате које смо публиковали са другим сличним вирусима, видела сам да је и са другима то трајало дуже него што сам ја предвиђала. Овај вирус је једна велика непознаница са много особина које су неуобичајне за вирус. И то је довело до тога да се појавио у епидемијској и пандемијској форми“, наводи др Глигић.

Она каже и да је се овај вирус показао веома незгодан по начину преношења.

„Ништа нисмо знали о њему, а он је био ту негде. Нисмо знали начин преношења, његово понашање у спољашњој средини. Сад је познато да постоје сви начини преношења, осим што не знамо да ли постоји алиментарни пут преношења, а то значи да га узмемо са храном. То је разлог зашто имамо тако велики број случајева“, сматра она.

Борбу са вирусом корона др Глигић види на два начина.

„Нама остаје да пустимо да будемо инфицирани природним путем или да примимо вакцину. Наравно, да држава нема рачуна да пусти да се ми прокужавамо него треба да се вакцинишемо и заштитимо. Вакцине о којима се до сада причало имају задатак да зауставе епидемију и пандемију. Направљене су на специфичан, не класичан начин. Циљ је зауставити епидемију, па онда правити класичну вакцину пошто се короне нећемо решити. Кад су ме на првом интервјуу питали шта мислим о корони и колико ће трајати, ја сам рекла имам неке информације из литературе да су прогнозе грозне, али не смем да их изговорим. Тачно је тако било као што су предвиђали. Ова корона је настала скоком врсте из природе и дошла на неприродне ћелије, а то је човек. Постала је патогена и преносива“, каже др Глигић.

Она каже да доживотни имунитет представља вакцина која је направљена од самог вируса.

„Имам податак да су Руси направили још две вакцине. Једна је направљена у Колцову, институту у Сибиру, која је атенуирана, а то значи да је направљена од оног вируса против кога се боримо, али га у лабораторији под оређеним условима присилимо да ослаби и на тај начин добијемо атенуирану, живу вакцину. За такву вакцину потребна су опсежна истраживања на хуманој популацији, прво на животињама“, заклључује она.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала