Може ли Андрић после три деценије паузе стићи до руских читалаца?

Пратите насTelegramOdyssey
Шта Задужбина „Иво Андрић“ очекује од публикације на руском језику „Иво Андрић: живот и дело“, с обзиром на податак да је дело нашег нобеловца последњи пут објављено у Русији пре 30 година? Може ли Андрић, уз подршку институција брже и лакше стићи до савременог руског читаоца – за „Орбиту културе“ говори управница Задужбине Жанета Ђукић Перишић.

Како је откривен либрето Вивалдијеве опере „Истина у искушењу“ коју је славни композитор посветио грофу Сави Владиславићу, једном од најмоћнијих Срба 18. века, у разговору за Спутњик открива Бранко Вукомановић, потомак Саве Владиславића.

Има ли традиционална музика будућност, с обзиром да су села у којима се одржавала и неговала данас пуста и да ли ова музика губи својства доласком у град? Шта мора да поседује певач изворне музике у односу на друге, колико је важна спрега етномузикологије и савремене интерпретације традиционалне музике – нека су од питања за наше госте, вокалног солисту Биљану Крстић, челницу етно групе „Бистрик“ и етномузиколога и композитора проф. др Димитрија Големовића.

Да ли је после 25 година професионалног рада тек по добијању награде „Мија Алексић – бити глумац“ стекао и формално признање да је добар у свом послу, шта у његовом редитељском првенцу „Реална прича“ ипак није реално, како се брани лик антијунака, попут популарног Калуђера из „Сенки над Балканом“, за Спутњик открива Гордан Кичић, један од најпопуларнијих српских глумаца.

Орбита културе Жанета Ђукић Перишић, Бранко Вукомановић, Биљана Крстић, Димитрије Големовић, Гордан Кичић
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала