Обелодањен кључни доказ да Европска унија није неутрална у спору Београда и Приштине

© AFP 2023 / ARMEND NIMANIЗаставе ЕУ и Косова на главном тргу у Приштини
Заставе ЕУ и Косова на главном тргу у Приштини - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Писмо које је некадашња висока представница ЕУ за спољну и безбедносну политику Федерика Могерини 2015. упутила тадашњем приштинском премијеру Иси Мустафи, показује да је Брисел све време био неискрен и да још од тада није статусно неутралан.

У писму које је Мустафа објавио преко друштвених мрежа, а које је датирано на 25. август 2015, Могеринијева наводи да је „схватање ЕУ“ такво да Заједница српских општина (ЗСО) „неће бити конституисана као трећи ниво власти и да неће имати извршну власт“.

ЕУ да разјасни да ли је статусно неутрална

Ово би пре свега требало да разјасни званични Брисел, каже некадашњи југословенски дипломата Зоран Миливојевић, јер разјашњењем смисла писма, разјасниће се и питање статусне неутралности Брисела.

„Када погледате писмо и све оно што смо до данас имали, јасно вам је да ЕУ, са једне стране, нема политичку вољу, а са друге стране нема ни инструменте ни механизме да одговорно делује, потврди свој кредибилитет и да делује у складу са основном поставком њеног посредовања — статусном неутралношћу“, наводи он.

Појава писма то показује на делу и не чуди што је Могеринијева пет година била неуспешна у спровођењу Бриселских споразума, додаје наш саговорник.

Њено писмо није обавезујуће јер није било део преговора и српска страна за њега није знала.

„Због тога српска страна и инсистира на изворном Бриселском споразуму, који је старији од било ког споразума, писама или било чега другог што се накнадно појављује. Бриселски споразум и допунски споразум из 2015. јасно дефинише ЗСО. Никакве касније ревизије, писма или ставови немају утицаја на то, нити могу да доведу у питање његов изворни статус и потребу да се примени у изворном смислу“, каже Миливојевић.

Оно што је важније од тога да Приштина не испуњава обавезе је то што ЕУ не испуњава оно на шта се обавезала тиме што је на Бриселски споразум потпис ставила тадашња висока представница Кетрин Ештон, сматра он.

„Зато Бриселски споразум има међународноправни карактер и пошто су га чак и у косовској скупштини ратификовали, то је обавеза која не трпи никакве ревизије или одлагања. Према томе, на проби је ЕУ да овај споразум примени. То би, онда, могла да буде почетна основа за озбиљнији дијалог о суштинским питањима“, каже Миливојевић.

Неискрен потез Брисела

За професора међународног права на београдском Правном факултету Бојана Милисављевића ради се о некоректном и неискреном потезу ЕУ.

„Она у улози посредника мења суштину Бриселских споразума. То је оно што није добро и што нам не улива наду у поверење и наставак дијалога. Тако нешто не треба да се ради уколико се жели помоћи странама да реше спор“, наводи он и такође подсећа да је Брисел уговорна страна у Бриселским споразумима.

Због тога, када се тако понаша и ЕУ крши међународне обавезе.

„То је некоректно, не само политички, него и правно представља прекршај“, оцењује Милисављевић.

Брисел се од потписивања првог Бриселског споразума много пута није понашао како треба, а писмо Могеринијеве, према Милисављевићевим речима, представља једно од највећих повреда споразума.

„Наша страна је ту у незгодној ситуацији јер очигледно имамо приближавање две стране – једне која би требало да буде неутрална Приштини и ми ту остајемо изоловани. На такав начин не можемо да наставимо преговоре преко ЕУ. Нама је то везано и са процесом прикључења, што додатно компликује целу причу“, констатује Милисављевић.

Иса Мустафа, који је у августу 2015. обављао дужност премијера приштинских институција, а данас је лидер Демократског савеза Косова, објавио је писмо које је дан пре потписивања Споразума о општим принципима Заједнице српских општина (ЗСО), примио од Федерике Могерини, у коме га она уверава да ЗСО неће имати извршна овлашћења.

Мустафа је, како пишу медији, писмо објавио на Фејсбуку неколико сати након састанка са специјалним представником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала