Последњи воз за плаћање „пореза за утицајне“ — казне и до 150.000 динара

© Sputnik / Александар МилачићСрпски динари
Српски динари - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Пореска управа Србије позвала је 13. октобра све који нису платили порез и доприносе, а остварују приходе из иностранства, да то сами учине, пре него што против њих буде покренут прекршајни поступак. Док они који раде преко интернета сматрају да је тај чин неправедан, експерти истичу да порез мора да се плати или следују казне и до 150.000 динара.

Позив Пореске управе уследио је након што су у тој институцији упоредили податке о уплатама из иностранства са онима о поднетим пореским пријавама и установили велико кршење пореских прописа.

Последњи воз за порез на утицајне

Из ПУ су саопштили и да су идентификовали физичка лица која прописе не поштују, а међу њима су јутјубери, инфлуенсери, они који се баве интернет продајом, клађењем, изнајмљивањем станова на дан, као и фриленсери — програмери, дизајнери, преводиоци, предавачи страних језика...

М.А. (31) предаје енглески језик странцима преко интернета. До сада није плаћао порез и доприносе и није му познато да за његов начин обављања тог посла постоје прописи који то регулишу, јер до сада није имао никаквих проблема.

„Наравно да порез треба да се плати ако зарађујеш, али до сада се о томе ништа није причало, што показује неозбиљност државе. Сада, с обзиром на време у ком се налазимо, пре свега мислим на корону, пошто је све отишло у минус и нема више где да се ’музе‘, дошло је на ред и то. Ја ћу наставити да радим као и до сада, а они ако мисле да кажњавају, нека кажњавају“, изричит је наш саговорник.

© Фото : PixabayОни који раде преко интернета сматрају да је поступак ПУ неправедан
Последњи воз за плаћање „пореза за утицајне“ — казне и до 150.000 динара - Sputnik Србија
Они који раде преко интернета сматрају да је поступак ПУ неправедан

С друге стране, А.В. (29), менаџер продаје на даљину, плаћа порез паушално. Она сматра да држава треба да узме у обзир то да је добар део људи одлучио да ради преко интернета због тога што нису успели да нађу посао у Србији.

„Уопште не налазе правну форму ни начин како да се све то регулише, а да се тим људима то олакша, да им се дâ знање како све то функционише. Сад смо дошли у ситуацију да Пореска управа јури све те људе и на препад решава проблем, без нуђења икаквог решења, односно едукације — шта све то за њих значи, које су њихове могућности? Можда да направе неку нову правну форму, да им помогну да разреше целу ситуацију“, сугерише наша саговорница.

Казне и до 150.000 динара

Економиста Горан Радосављевић за Спутњик је подсетио да уколико трансфер новца преко банке или неког другог посредника постоји, онај који новац шаље, односно прима, мора да образложи по ком основу се врши. Уколико је основ зарада, а прималац физичко лице, оно је обвезник пореза по одбитку, што значи да је у обавези да пријави зараду и плати порез и доприносе.

CC0 / Pexels / Експерти сматрају да фриленсери и други морају да плате порез
Последњи воз за плаћање „пореза за утицајне“ — казне и до 150.000 динара - Sputnik Србија
Експерти сматрају да фриленсери и други морају да плате порез

„Када примате било какву накнаду, зараду или продајете неки производ, па добијете неке паре из иностранства, у обавези сте да у року од 30 дана то пријавите и платите. Многи то не раде“, предочава Радосављевић.

Он је указао на то да Пореска управа може од банака да тражи изводе и информације о таквим пореским обвезницима, како би утврдила о каквој трансакцији је реч, а потом, ако је у питању зарада, наплатила порез.

Евро - Sputnik Србија
Нови порески удар: На мети јутјубери, инфлуенсери, онлајн кладионице

„Остављам резерву да многи људи нису свесни да то треба да се ради, што пред законом не умањује њихову кривицу. Претпостављам да је такав гест Пореске управе у овом случају резултат тога, па упозоравају људе да јесу порески обвезници, да морају да плате порез и да ће бити кажњени уколико то не ураде у догледном року“, сматра Радосављевић.

За непријављивање пореза пишу се прекршајне пријаве, а казне су у распону од пет до 150 хиљада динара за физичка лица.

Додатне информације везане за порез и доприносе могу се добити позивањем контакт центра на бројеве телефона: 011/33-10-111 или 0700/700-007 или непосредно на шалтерима Ваш порезник у филијалама Пореске управе.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала