Прети затварање: Утврђене бројне неправилности у вртићу у којем је преминула беба

CC0 / Pixabay / Вртић
Вртић - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Просветна инспекција, која је у ванредном надзору контролисала приватни вртић „Ивин возић“ у коме је у четвртак преминула једногодишња девојчица, утврдила је низ неправилности у раду овог вртића, изјавио је градски секретар за образовање и дечју заштиту Славко Гак.

Према речима Гака, инспекција је након несрећног случаја отишла у ванредну контролу овог вртића и утврдила да вртић није имао запослену медицинску сестру на превентиви, иако је то законска обавеза, да је дете примљено у вртић без потврде лекара да може у колектив, односно боравило је у вртићу без здравственог картона.

Утврђено је и да је дете кренуло у вртић пре напуњених годину дана живота, иако вртић нема млечну кухињу што је обавеза уколико вртић прима децу млађу од овог узраста, као и да две васпитачице раде без лиценце и ментора, пренео је „Блиц“.

„Ово су крупне неправилности које су поражавајуће. Јасна су правила за боравак деце како у државним тако и у приватним вртићима и сви морају да их поштују. Ово не значи да ови пропусти имају утицаја на јучерашњи исход, то је посао обдуцената и тужилаштва и њих ћемо сачекати за коначне закључке али је упозорење за све приватне вртиће да не смеју имати све законом захтевано само приликом верификације и током инспекцијских контрола“, рекао је Гак.

Он је истакао да ће након записника инспектора Секретаријат упутити Министарству просвете, науке и технолошког развоја препоруку да се вртић „Ивин возић“ привремено затвори.

„Сада је на надлежним институцијама даље утврђивање свих чињеница у вези са овим случајем. Озбиљност овог сектора који се бави децом, пре свега мора да се огледа у великој одговорности коју сви власници приватних вртића морају схватити озбиљно“, закључио је Гак.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала