Београд ускоро побратим са још четири града

© Sputnik / Александар МилачићБеоград
Београд - Sputnik Србија
Пратите нас
Београд ће имати четири нова града „побратима“ - Бањалуку, Косовску Митровицу, Брисел и Санкт Петербург, изјавио је за Танјуг Горан Весић, заменик градоначелника Београда и подсетио да је у току процес братимљења са Бањалуком који ће бити озваничен до краја месеца. Недавно је, каже донета одлука и о братимљењу са Косовском Митровицом.

„Београд има повељу о сарадњи - специјалне и пријатељске везе са 35 градова широм света од којих је побратимљен са Шангајем, Љубљаном, Крфом, Чикагом и Ковертијем“, рекао је Весић.

„Споразум ћемо потписати 23. новембра у Косовској Митровици а ради се на братимљењу Београда и Брисела што ће бити до краја године“, рекао је Весић и најавио скоро повезивање и Београда и Санкт Петербурга.

Брисел, подсетио је, има и Београдску улицу, тако да ће Београд добити улицу која ће носити име главног града Белгије.

„Та међународна сарадња је нешто добро, јер можемо да учимо једни од других“, рекао је Весић и подсетио да споразуми подразумевају сарадњу у области привреде, образовања, културе, спорта, заштите животне средине, туризма - они су полазна тачка за конкретну сарадњу и размену знања и искустава на основу којих се град и његове службе развијају.

Весић каже да су ипак неки од тих споразума о сарадњи остали само слово на папиру, али да су зато Москва, Љубљана и Беч добар пример.

Неколико година одржавају се Дани Москве у Београд, чак их, како каже није прекинула ни корона.

Са Љубљаном сарађујемо блиско, рекао је Весић и подсетио и на размену два културно-историјска споразума - Београд је Љубљани поклонио бисту Вука Стефановића-Караџића а они нама Јернеја Копитара која ће ускоро бити постављена.

Љубљана ће, каже, ускоро добити и улицу названу по Београду.

Сарадња са Бечом одлична је, рекао је он и додао да Беч у Београду има чак и канцеларију што је, како каже, природно имајући у виду велики број људи из целе Србије, посебно Пожаревца, који тамо живе.

Београд ће добити улицу названу по Бечу и Варшави где постоје Београдски трг и улица, рекао је Весић и додао да тако показују поштовање и пример како једни према другима треба да се односимо.

Међу последњим споразумима који је Београд потписао о братимљењу је онај са Шангајем, једним од највећих и најбрже растућих градова.

Сарадњу има са Сарајевом, Рабатом, Москвом, Сеулом, провинцијом Хунан, Астаном, Техераном и Берном, а специјалне везе са Минском, Скопљем, Подгорицом, Шенженом и Загребом.

Пре две деценије потписан је Протокол о сарадњи са Кијевом и Букурештом, пре три са Тел Авивом а пре четири са Пекингом, Берлином, Будимпештом и Римом. Београд и Атина посебне везе гаје од 1966.

Најстарије пријатељство успостављено је 1957. године са британским градом Ковентри. Поводом шест деценија од братимљења Београда и Ковентрија, у знак захвалности за помоћ у обнови у рату разрушеног позоришта, та културна институција добила је име "Београдски театар".

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала