Јереван и Баку постигли договор о примирју у Нагорно-Карабаху од 18. октобра

© Sputnik / Уђи у базу фотографијаСитуацију у Нагорно-Карабаху
Ситуацију у Нагорно-Карабаху - Sputnik Србија
Пратите нас
Јерменија и Азербејџан одлучили су да објаве примирје од поноћи 18. октобра, саопштило је јерменско Министарство спољних послова.
„Република Јерменија и Република Азербејџан договориле су се о хуманитарном примирју које почиње у поноћ по локалном времену 18. октобра“, наводи се у саопштењу.

Азербејџанско Министарство спољних послова потврдило је договор са Јереваном о успостављању хуманитарног примирја.

Како је наведено одлука је донета у складу са заједничком изјавом председника три земље председавајуће Минске групе – Русије, Француске и САД од 1. октобра, изјаве копредседника Минске групе ОЕБС од 5. октобра и Московске изјаве од 10. октобра.

И Министарство спољних послова непризнате Републике Нагорно-Карабах потврдило је спремност да поштује договор о примирју.

У међувремену, наши репортери јављају да је у Степанакерту, престоници непризнате републике, мирно и да сирене за ваздушну опасност током дана нису укључиване.

Према одредбама Московске изјаве прекид ватре из хуманитарних разлога ступио је на снагу од 10. октобра, али се није у потпуности поштовао.

Подсетимо, састанак у Москви је одржан прошлог петка у „затвореном формату“. Баку и Јереван су се сложили о прекиду ватре у Карабаху од поднева 10. октобра. Конкретни параметри режима прекида ватре у Карабаху биће посебно договорени. Стране су потврдиле непроменљивост формата преговарачког процеса. Баку и Јереван такође су се договорили да започну размену заробљеника и тела убијених.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала