Јереван: Оборили смо три противничка дрона; Баку: Уништили смо јерменски ПВО систем „Тор“

© Sputnik / Валерий Мельников / Уђи у базу фотографијаУништена војна техника у Степанакерту у Нагорно-Карабаху
Уништена војна техника у Степанакерту у Нагорно-Карабаху - Sputnik Србија
Пратите нас
У Нагорно-Карабаху на снази је хуманитарни примирје, али као и претходних дана није сасвим мирно. Лидер непризнате Републике Нагорно- Карабах Араик Артјуњан каже да се интензивне борбе данас воде у јужном правцу линије раздвајања. Истовремено, Јереван и Баку и даље се надмећу колико је ко губитака нанео другој страни.

Портпаролка јерменског Министарства одбране Шушан Степањан рекла је да су ПВО снаге те земље у јерменском ваздушном простору обориле три азербејџанска дрона.

Још један је оборен изнад Нагорно-Карабаха, додала је она.

С друге стране, у Бакуу истичу да је азербејџанска војска прецизним ударима у последња два дана уништила противавионски систем јерменских снага „Тор“.

Азербејџанско Министарство одбране такође наводи да је уништен и јерменски систем „Град“ на линији раздвајања у Нагорно-Карабаху. Азербејџанска страна наводи да је уништен и противнички систем С-125.

Подсетимо, борбе на контакт линији у Карабаху почеле су 27. септембра. Баку и Јереван међусобно се оптужују за избијање сукоба. У Јерменији је објављено ратно стање и општа мобилизација. У Азербејџану је уведен полицијски час и делимична мобилизација.

У Москви су 9. октобра, на позив председника Русије Владимира Путина, одржани преговори министара спољних послова Јерменије и Азербејџана, који су трајали више од десет сати. Током преговора Јереван и Баку су договорили да се уведе прекид ватре од поднева 10. октобра, изврши размена ратних заробљеника тела погинулих и додатно договоре конкретне мере примирја. Међутим, већ у суботу стране су почеле да се међусобно оптужују за нарушавање примирја.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала