Кина ће једина доживети раст: Процена ММФ о великим економијама

© REUTERS / Jason Lee Плес змаја у Кини
Плес змаја у Кини - Sputnik Србија
Пратите нас
Кина ће бити једина велика економија која ће забележити раст ове године, док ће већина света осетити дубоку рецесију због пандемије вируса корона, саопштио је Међународни монетарни фонд.

И поред отварања економија, глобални раст биће у минусу 4,4 одсто, саопштио је ММФ у последњем извештају о светској економији. Према тој процени, ради се о најгорој кризи од Велике депресије тридесетих година двадесетог века, преноси РТ.

Светска економија доживљава раст у трећем кварталу, због чега је процена коригована за 0,8 одсто у односу на претходну која је била још песимистичнија, саопштава ММФ.

Већина земаља неће се вратити расту пре следеће године, а за 2021. процењен је раст на светском нивоу од 5,2 одсто.

Кина је једини изузетак када је ова година у питању, јер ће избећи рецесију и доживеће раст, иако не као претходних година. Процена ММФ-а је да ће раст кинеског БДП-а бити 1,9 одсто у 2020, док ће остале велике економије имати пад од 5,7 одсто.

„Кина ће једина међу великим економијама забележити и раст производње у овој години у односу на 2019, док ће остали имати нижу производњу чак и следеће године“, наводи Гита Гопинат, главни економиста ММФ.

Гопинат додаје да је кинески опоравак заснован и на великој тражњи медицинске опреме и електронске опреме за рад од куће који се производе у тој земљи, што је подигло и кинески извоз.

Како наводи Ксинхуа, раст Кине могао би да има позитиван утицај и на друге економије широм света, посебно на околне земље.

Економисти ММФ упозоравају да би ново погоршање пандемије могло да угрози и одложи процењени економски опоравак.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала