Милови ментори покушаће да успоре демонтажу система /видео/

© Sputnik / Никола БижићМило Ђукановић
Мило Ђукановић  - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Питање обрачуна са криминалним структурама у Црној Гори није лако решиво, организовање реформе правосуђа је крвав посао, јер тако катастрофално стање у правосуђу вероватно не постоји ни у Африци, оцењује адвокат Горан Петронијевић, уз упозорење да ће ментори председника Црне Горе Мила Ђукановића покушати да успоре демонтажу досадашњег система.

Петронијевић у емисији „Од четвртка до четвртка“ истиче да се тај проблем, међутим, неће решавати на нивоу земље, већ на вишем који је, нажалост, оличен у интересима оних држава које утичу на такво стање у Црној Гори.

„Да је председник ДПС-а Мило Ђукановић био пуштен низ воду било је видљиво и пре избора. Њему је дат сигнал да ако успе да покраде изборе онда ће они то верификовати, али ако не успе, онда неће стати иза њега. Дакле, он је од стране својих страних ментора препуштен судбини одлуке народа, а на то се само и чекало,” каже Петронијевић.

Штитећи Мила, његови ментори штите себе

Он подсећа да нико није реаговао на све крађе Мила Ђукановића,  на преко 62.000 фантомских гласова и на 21.500 Срба који чекају упис у држављанство, а за то су имали  све услове. Сматра да је тај диспаритет створен намерно да би се један народ потпуно избацио из политичког одлучивања, а што је све, међутим, довело до тога да се Ђукановић сада налази у лошој ситуацији која ће постати још гора. Постоји, међутим према Петронијевићевом мишљењу, једна врста прећутне заштите од стране његових ментора који покушавају да опструишу или контролишу формирање владе у Црној Гори.

„То су они којима не одговара да се Мило Ђукановић и његов режим у потпуности демонтира, јер ће се кроз  демонтажу таквог једног система пронаћи прљави трагови управо његових ментора, па између осталог и Мирослава Лајчака и његовог пулена Франтишека Липке. Видеће се како и колико је новца добила Европска комисија да ону двотрећинску већину која је била неопходна на референдуму за изјашњавање за осамостаљивање Црне Горе спусте на ниво од 55 одосто,“  каже наш саговорник.

Тако катастрофалоно стање у правосуђу не постоји ни у Африци

Дритан Абазовић, лидер УРА - Sputnik Србија
Абазовић: Спреман план за борбу против организованог криминала

Ђукановићеви ментори ће, према мишљању Петронијевића, инсистирати да се демонтажа тако криминолог режима одвија постепено, а то може да отежа формирање Владе.  Ипак, он је убеђен да ће сви фактори који су учествовали у првој демократској изборној победи формирати и прву демократску владу.

„Ресор правде је веома важан, а ја сам један од фанатика који и дан данас верује у њу иако сам свестан где је и на ком нивоу светско право, а онда и  локално. Оно што сам у Црној Гори могао да видим кроз учешће у поступцима, могу са сигурношћу да кажем да тако катастрофално стање у правосуђу и тако приватно правосуђе и приватна држава не верујем да постоји и у Африци. Онај ко дође на место министра правде имаће јако тежак задатак, а знам да међу црногорским колегама, тужиоцима, судијама па и политичарима има људи који верују у правду и који су решени да се ухвате у коштац са неком врстом регенерације права,“ уверен је Горан Петронијевић.

Ђукановић мотив за јединство широке коалиције

Саговорник Спутњика примећује да они који и даље штите Ђукановићев режим сматрају да нова Влада неће дуго трајати, да ће антагонизми између различитих политичких струја које су учествовали у стварању овако широке народне коалиције преовладати и да ће се они поново вратити на белом коњу.  

„Ја сам оптимиста и мислим да се то неће догодити, јер сви чиниоци нове власти имају заједнички именитељ који је незаменљив -  да се Мило Ђукановић и његов режим никада више не врате на власт,” каже Петронијевић.

Он се нада да ће се коначно Црна Гора уписати на списак демократских земаља али додаје да треба бити свестан да то не може да се деси преко ноћи.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала