Лавров с министрима Азербејџана и Јерменије: Стриктно поштовати московски договор

© Sputnik / Сергей Гунеев / Уђи у базу фотографијаЗграда Министарства спољних послова Русије у Москви
Зграда Министарства спољних послова Русије у Москви - Sputnik Србија
Пратите нас
Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров размотрио је у телефонском разговору са колегама из Азербејџана и Јерменије ситуацију у Нагорно-Карабаху где је на снази хуманитарно примирије, о чему је споразум постигнут управо у Москви пре недељу дана.
„Током разговора истакнута је неопходност стриктног поштовања тачака Московске изјаве министара спољних послова Русије, Азербејџана и Јерменије од 10. октобра, која предвиђа прекид ватре из хуманитарних разлога“, навело је руско Министарство спољних послова.

У телефонском разговору је, такође, потврђена важност постигнутог споразума о почетку суштинских преговора с циљем постизања мирног решења уз посредовање Минске групе ОЕБС.

Лавров је истакао и актуелност заједничке изјаве председника три земље копредседавајуће Минске групе - Владимира Путина, Емануела Макрона и Доналда Трампа од 1. октобра.

У Москви су 9. октобра, на позив председника Русије Владимира Путина, одржани преговори министара спољних послова Јерменије и Азербејџана, који су трајали више од десет сати. Током преговора Јереван и Баку су договорили да се уведе прекид ватре од поднева 10. октобра, изврши размена ратних заробљеника тела погинулих и додатно договоре конкретне мере примирја. Међутим, већ у суботу стране су почеле да се међусобно оптужују за нарушавање примирја.

Прочитајте још:

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала