Ново замајавање ЕУ: Устав ниjе Свето писмо, промените га - да бисте признали Косово

CC0 / Pixabаy / Устав Србије - илустрација
Устав Србије - илустрација - Sputnik Србија
Пратите нас
Најновије изјаве Мирослава Лајчака о Уставима Србије и такозваног Косова су депласирана, политикантска прича која Бриселу и Приштини треба да купи време док не остваре крајњи циљ, сматра професор Правног факултета у Косовској Митровици, Душан Челић.

Пошто је Приштина обавестила и Брисел и Београд да јој не пада на памет да се бави Заједницом српских општина, брзо смо сазнали чиме ће нас то Европска унија замајавати док признање такозваног Косова не дође на „преговарачки“ сто. Биће то Устави, који, како нас је просветлио специјалац ЕУ за Косово, Лајчак, нису Свето писмо и могу се мењати.

Замајавање о мењању Устава

Лајчак једино није објаснио како то мисли да ће ЕУ да приволи такозвано Косово да промени Устав по коме је формирање Заједнице српских општина неуставно, због чега ето о томе неће да причају. Треба ли подсећати да Брисел за седам година није успео да натера Приштину да испуни ту недвосмилесну обавезу из Бриселског споразума, иако је била гарант његове реализације.

Колика је неспособност ЕУ или њена пристрасност Лајчак је потврдио изјавивши да му „апсолутно смета“ што споразум на који је ЕУ ставила потпис није у потпуности реализован. Зато су, каже, променили приступ па се сада преговара о свеобухватном правнообавезујућем споразуму који процес треба да доведе до краја. А то значи да Србија призна самопроглашено Косово па ће онда да буде примењено оно што до тада није, попут формирања ЗСО. Што бисмо ми који се сећамо прилика у некадашњој СФРЈ рекли - колико ме растужи поскупљење, толико ме насмеје образложење.

© AP Photo / Darko VojinovicЛајчакова порука да Устав није Свето писмо практично значи - промените Устав Србије да бисте признали независно Косово.
Ново замајавање ЕУ: Устав ниjе Свето писмо, промените га - да бисте признали Косово - Sputnik Србија
Лајчакова порука да Устав није Свето писмо практично значи - промените Устав Србије да бисте признали независно Косово.

Све и да занемаримо то колико је уопште примерено компромисно решење по коме би за формирање ЗСО Косову дали независност, на питање како види најновију Лајчакову причу о Уставима који нису Библија, професор Правног факултета у Косовском Митровици, др Душан Челић је са жаљењем подсетио на чињеницу да је  Уставни суд Србије децембра 2014. године одбацио предлог за оцену уставности и законитости Бриселског споразума. Он сматра да је таква одлука добрим делом кумовала овоме што имамо сада.

„Ми смо на правном терену сада изгубили једно значајно оруђе у очувању јединства наше државе таквом једном одлуком Уставног суда Србије. За разлику од Уставног суда Србије, такозвани Уставни суд Косова је, као што знамо, готово поништио све оно што је договорено у Бриселу у вези те Заједнице српских општина“, објашњава за Спутњик професор Правног факултета.

По његовој оцени, Бриселским споразумом и није богзна шта договорено за ЗСО, али је, каже, и такав договор њихов Уставни суд добрим делом поништио.

Промените Устав да бисте признали Косово

Коментаришући изјаву Лајчака да Брисел не може да прихвати слово Устава како Србије тако и Косова као „црвену линију“, он примећује да се ЕУ све време понаша као да су за преговарачким столом две равноправне стране, у најмању руку државе, иако је на једној страни држава, а на другој су сецесионистичке власти на једној територији.

„Ту његову изјаву читам двосмерно. Он је упутио поруку и Србији да мора да мења Устав, што имплицира да Србија треба да призна независност такозваног Косова. Мени се чини да смо ми упали у замку ЕУ, што датира још од 2011. па онда и касније да се у ствари 'преговара' о једној јединој тачци, а то је признање независности такозваног Косова и цени коју је Србија спремна да плати за такво шта“, каже наш саговорник.

Он при том истиче да цене за такво нешто нема и да она не може бити ни ЗСО, таман она била и пандан Републици Српској, јер то значи да остатак онога што није у Заједници јесте независно Косово, а то значи признање тог остатка од стране Србије као независне државе. Зато Челић упозорава:

„Мислим да је крајње време да се коначно извуче из архиве Резолуција 12 44 Савета безбедности Уједињених нација и Устав Србије и да то махање Приштине њиховим Уставом не значи ништа у односу на Устав Републике Србије и на Резолуцију 1244. Бојим се да смо и ми кумовали да ова два значајна документа, уствари два једина упоришта, два сидришта наше државности буду у архиви“. 

Правник Лајчак

На питање откуд сад та, како се чини, напрасна Лајчакова прича о Уставима који нису Библија, о чему до сада није било речи, он сматра да је по среди куповање времена.

CC0 / Balkan photos / Крајње је време да се из архиве извуче Резолуција 12 44 Савета безбедности УН која са Уставом Србије чини два једина упоришта наше државности. 
Ново замајавање ЕУ: Устав ниjе Свето писмо, промените га - да бисте признали Косово - Sputnik Србија
Крајње је време да се из архиве извуче Резолуција 12 44 Савета безбедности УН која са Уставом Србије чини два једина упоришта наше државности. 

„Када би господин Лајчак којим случајем био правник он би морао знати да оно што потпишете, поготово ако је у томе учествовала међународна организација или савез држава као што је ЕУ, то има карактер међународног споразума који на свакој територији, макар она себе звала и државом, има примат у односу на њен такозвани Устав. Према томе, та прича је потпуно депласирана. Бојим се да је више политикантска и да вероватно представља начин да се даље купи време до пролећа, када се претпоставља да ће се посложити коцке у корист Приштине“,  оценио је Челић.

Чињеница да је специјални изасланик ЕУ за Косово Лајчак дипломирао баш право на Универзитету Коменског у Братислави, само баца ново светло на тог политичара. Међународно право му је вероватно добро познато пошто га је усавршавао на Државном институту у Москви, али и на студијама безбедности у евроспком центру „Џорџ Маршал“ у Гармиш Партенкирхену у Немачкој. Од познавања права и његове примене очигледно је, међутим, да постоје „виши“ интереси.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала