Школа за заштитнике природе на Камчатки

© Sputnik / Оливера ИкодиновићПриродни резерват Ергаки је прави драгуљ Сибира и Краснојарског краја
Природни резерват Ергаки је прави драгуљ Сибира и Краснојарског краја - Sputnik Србија
Пратите нас
На Камчатки се појавила једина на Далеком истоку образовна институција, где ће се обучавати водичи-преводиоци за природне резервате и добровољци за заштиту животне средине. У „Школи за заштитнике природе“ могућа је обука од нуле и курсеви за стручно усавршавање.

За сада ће пројекат бити намењен за обучавање особља само за далекоисточна заштићена природна подручја, али у будућности је планирано слање специјалиста и у друге регионе Руске Федерације.

„Обука ће се одвијати у присуству ученика и онлајн, а практични део ће бити организован на заштићеним подручјима територије Камчатке. Тренутно је започет рад на припреми методолошког материјала за курсеве „Инспектор“, „Водич-инструктор“, „Волонтер за природне резервате“, који ће се одржавати у школи“, саопштила је за РИА Новости прес служба „Државни резерват природе Кроноцки

Идеја о формирању овакве школе није настала случајно: у далекоисточним заштићеним природним подручјима постоји озбиљан недостатак особља. Представници природног резервата Кроноцки се надају да се укључивањем специјално обучених добровољаца може делимично решити овај проблем. 

Поред тога, Камчатка планира да повећа обим туристичког тржишта, а ту ће добро дођи професионални водичи-преводиоци. 

Такође, образовни пројекат је осмишљен да помогне у решавању још једног хитног проблема, а то је криволов. 

„Један од циљева овог пројекта је смањити криволов укључивањем више људи у заштиту природе и повећањем образовне активности о животној средини становништва које живи у областима у близини заштићених подручја“, саопштила је прес служба „Државног резервата природе Кроноцки“. 

Разумно коришћење природних ресурса

Чињеница да ће „Школа за заштиту природе“ бити формирана, постала је позната током посете премијера Михаила Мишустина Далеком истоку. Након путовања, премијер је потписао још низ упутстава за употребу природних ресурса у региону. 

Конкретно, на Камчатки ће бити отворен међународни научни центар нове ере. Специјализоваће се за технологије управљања животном средином. Центар ће се бавити темама коришћења природе и заштите животне средине и питањима угоститељства. Центар има за циљ да уједини научнике из образовних институција и лабораторија са колегама из реалног сектора привреде за спровођење заједничких пројеката. 
© Sputnik / Aleksey KudenkoЈош један државни програм, који је обухватио и територију Камчатке, била је иницијатива Министарства природних ресурса Русије за формирање службе за заштиту птица.
Школа за заштитнике природе на Камчатки - Sputnik Србија
Још један државни програм, који је обухватио и територију Камчатке, била је иницијатива Министарства природних ресурса Русије за формирање службе за заштиту птица.

Важне птице 

Још један државни програм, који је обухватио и територију Камчатке, била је иницијатива Министарства природних ресурса Русије за формирање службе за орнитолошку заштиту. (Оринтологија је научна дисциплина која се бави проучавањем птица)

Део нове службе ће постати и међународни центар за рехабилитацију, размножавање и очување ретких врста птица „Камчатка“, саопштено је на званичном сајту Министарства природних ресурса Русије. 

„Организован је пренос драгоценог искуства страних орнитолога и научника. За кратко време припремљена је група птица грабљивица. Предстоји дугорочан рад који ће довести до развоја орнитолошке науке у Русији, а створиће и ефикасну службу за орнитолошку заштиту на местима која имају највећи приоритет за безбедност“, рекао је генерални директор Соколског центра Шухрат Разоков. 

Истовремено, нови центар не само да  ће решити проблеме обнављања популације ретких врста птица, већ ће такође допринети научним активностима и развоју туристичке индустрије. 

Соколски центар је је управо пример водећег пројекта који ће за собом повући читав низ туристичке, транспортне и научне инфраструктуре, што је веома важно, јер ми не знамо много о нашој природи, о нашим арктичким соколовима. Веома ми је драго што пројекат добија практичан карактер, то јест, грађевински радови почињу већ ове јесени“, истакао је губернатор Камчатке Владимир Солодов. 

Припреми радови за изградњу центра за размножавање и очување ретких врста птица већ су започети. Истиче се да је приликом избора места, пре свега, узето у обзир мишљење научних радника заштићених природних подручја, будући да у будућности планирају пуштање арктичких соколова у своја станишта на територији природног резервата Кроноцки, где ће се надгледати популација ових предатора.  

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала