Турска открила нова налазишта гаса у Црном мору

© AP Photo / Министарство одбране ТурскеХеликоптер лети изнад турског брода за бушење "Фатих"
Хеликоптер лети изнад турског брода за бушење Фатих - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган саопштио је да су у Црном мору откривене нове резерве природног гаса од око 85 милијарди кубних метара, док је укупна запремина налазишта 405 милијарди кубних метара.
„Након откривања првог налазишта гаса, наш брод је наставио са радом. Током нових истраживања откривено је још 85 милијарди кубних метара гаса. Укупна запремина је 405 милијарди кубних метара“, рекао је Ердоган током посете броду за бушење „Фатих“. Снимак са догађаја је објављен на Твитеру.

​Турски лидер је додао да је циљ да гас из тог налазишта почне да се експлоатише 2023. године.

Ердоган је у августу саопштио да је турски брод „Фатих“ открио у Црном мору налазиште гаса запремине од око 320 милијарди кубних метара.

Почетком октобра је саопштено да је турски брод за бушење нафте и гаса први пут, после неколико месеци, напустио свој положај југозападно од Кипра, подстичући наду да се ублажава ескалација напетости због спора о енергетским ресурсима у источном Средоземљу. Турска и Грчка споре се око територијалних вода богатих енергентима, а напетости су нарасле када је Анкара послала истраживачки брод у спорни део Средоземља, уз пратњу ратних бродова.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала