Узгајивачи јунади у Србији још чекају купце

© Фото : PixabayМесо
Месо - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Узгајивачи товне јунади имају рок до краја октобра да продају своја грла уколико желе да од државе добију додатну премију од 20.000 динара, уз раније утврђену субвенцију од 15.000 динара.

Међутим, откуп и даље иде тешко јер купаца и извоза нема толико колико би било потребно за опоравак тог сектора, истичу у Производној групи одгајивача и товљача јунади удружења „Агропрофит”.

Процењује се да је у шталама и даље око 9.000 јунади, а да је до сада извезено или продато домаћим кланицама око 4.000 грла. Од те количине, преко луке Бар, за Израел и Либан извезено је око 3.000 грла. Иако је стање и даље забрињавајуће, како истичу, последњих дана накупци шире дезинформације да је откуп завршен како би снизили цене на нереалних 1,7 евра по килограму, што је, истичу, цена која произвођачима не доноси зараду.

Тва групација, која окупља највећи број узгајивача јунади у Србији, иницирала је да помоћ том сектору, једном од најугроженијих због пандемије, буде додељена на овај начин. Држава је издвојила два милиона евра за подстицај сточарима, што је довољно за откуп 11.500 грла.

„Без ове подршке не би успели да надоместе ни трошкове производње. Та помоћ је за произвођаче значајна, али је проблем што купаца нема. Тренутно око 5.200 грла чека купца, а у целој земљи око 9.000”, каже председник тог удружења Чедомир Кецо. Показало се, додаје, да је наше месо скупо за извоз, док истовремено грађани и даље мало купују јунеће месо.

„Заблуда је да су кланице значајне за пласман јунетине. Наше комплетно товно говедарство повезано је искључиво с извозом. Имамо информације да ће, због и даље тешког стања, рок за откуп вероватно бити продужен и у делу новембра”, наводи Кецо, преноси „Политика”.

Он каже да произвођачи морају да буду реални у тренутку када је понуда на светском тржишту велика и постоје притисци са свих страна да се прода роба.

„Морају да буду реални и да подстицаје које добијају од државе урачунају у цену. Тако, ако су јунад продали по 1,9 евра по килограму, то није та цена, јер, са урачунатим премијама, она заправо износи 2,5 евра, што је добро за просечну тежину бика од 500 килограма”, истиче Кецо.

Он напомиње и да би ова тренутна цена јунећег меса на тржишту малопродаје морала да буде нижа за 20 до 30 одсто од садашње, ако га кланичари купују по 1,7 евра.

„Имамо парадоксалну ситуацију да је читав сектор у проблему, а да се у месарама и трговинама уграђују у цене без мере, док је јунетина за просечне потрошаче и даље скупа”, каже Кецо. 

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала