Вакцина ће бити обавезна: Драстична мера у Бразилу изазвала сукобе

© REUTERS / PILAR OLIVARESТестирање на вирус корона у Бразилу
Тестирање на вирус корона у Бразилу - Sputnik Србија
Пратите нас
Гувернер државе Сао Пауло рекао је да ће вакцинација против ковида 19 бити обавезна за све њене становнике. Изјава је брзо довела до сукоба са председником земље.

Шеф најмногољудније државе у Бразилу Жоао Дорија рекао је новинарима да ће имунизација започети након што вакцину одобри Национална агенција за контролу здравља, преноси РТ.

„У Сао Паулу ће то бити обавезно за све сем за оне који имају медицинску потврду да не могу да приме вакцину“, рекао је Дорија, објашњавајући да ће држава усвојити потребне прописе за ту меру.

Локални медији известили су да се влада Сао Паула нада да ће регулаторно тело одобрити кинеску вакцину „Коронавак“ на време како би вакцинација медицинског особља почела у децембру. Очекује се да ће тестирање бити завршена овог викенда, а резултати спремни у понедељак.

Очигледно реагујући на коментаре Дорије, председник Жаир Болсонаро написао је на друштвеним мрежама да ће Министарство здравља обезбедити вакцинацију „а да то не буде обавезно“. Цитирао је два закона у којима се каже да је посао савезне владе да утврди да ли ће спровести обавезну вакцинацију.

Болсонаро, који се опоравио од короне у јулу, претходно је изјавио да „нико никога не може приморати да добије вакцину“. Критичари га оптужују да је умањио обим пандемије, док је Дорика оптужио председника да „политизује“ вакцину.

Према Универзитету „Џонс Хопкинс“, Бразил је имао више од 5,2 милиона инфекција ковидом 19 од почетка епидемије. Преко 153.200 људи умрло је у Бразилу, што је друга највећа број смртних исхода услед вируса корона, после САД.

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала