Зимска депресија на прагу: Како је савладати у време короне

CC0 / Unsplash / Депресија — илустрација
Депресија — илустрација - Sputnik Србија
Пратите нас
Зимска депресија је сама по себи врло тешка, али психолози широм света упозоравају да би пандемија вируса корона, карантин и стрес могли додатно да закомпликују ситуацију. Ко је најугроженији и како се носити са овим проблемом?

„Ново нормално“ доноси промене у свакодневним односима са људима: мањак контакта, више времена у кући, усамљеност… Према речима стручњака, одржавање социјалне дистанце могло би додатно да отежа проблем са којим се бори велики број људи – сезонски афективни поремећај или зимску депресију.

„Зимска депресија се повезује првенствено са годишњим добом, односно мањом количином сунчеве светлости и најчешће резултира поспаношћу и општим нерасположењем. Карактеристични симптоми укључују умор, губитак интересовања за уобичајене активности, промену апетита и потребу за појачаним уносом угљених хидрата, што неретко утиче и на промену тежине, слабу концентрацију и раздражљивост, дуже спавање и сан који не одмара, потребу за осамљивањем…“, каже психолошкиња Сенка Чимпо, пише Клиx.

Додаје и да због недостатка сунчеве светлости неуротрансмитери који су одговорни за лучење хормона расположења (мелатонин и сератонин) луче у мањој количини па је кључно излагати се дневној сунчевој светлости, преноси портал „Кликс“.

Погоршање због пандемије

„У конктексту пандемије и заштитних мера с једне, затим суочавањем са сезонским афективним поремећајем с друге стране, најзначајнији су боравак у природи и на отвореном, уз здраве животне навике, пре свега спавања и исхране“, каже наша саговорница.

Стручњаци предлажу да се, уколико не желите да се излажете ризику заразе приликом дружења са мањим групама људи, почнете да се бавите трчањем или да практикујете дуже шетње.

Оно што је такође важно знати јесте да је сасвим нормално осећати се анксиозно, безвољно и раздражено. Пандемија је код многих изазвала појаву депресије и појачану анксиозност, а мере физичке дистанце и изолације нису здраве за нашу психу.

Зато, редовно комуницирајте са пријатељима и породицом, угодите себи и не либите се да разговарате са стручњацима. Кад год имате прилику – прошетајте или одите на излет у природу.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала