Чак и ако је албански лоби дрско измислио Бајденову визију за Косово — у праву су

Џо Бајден током посете Косову
Џо Бајден током посете Косову - Sputnik Србија
Пратите нас
Документ који је објавио албанско-амерички лист „Илирија“, у коме је кандидат демократа за председника САД Џо Бајден, наводно, представио своју визију Косова и Албаније, по речима политиколога Александар Павића не само да личи на Бајденове ставове, већ се подудара и са речима које је он раније изговорио везано за Косово.

Главни уредник овог листа Рубен Авџију тврди да је документ добијен из Бајденовог изборног штаба и додаје да је серија сличних писама са истог места послата и на адресу других етничких заједница, као и да изборни штаб демократа до сада није демантовао валидност документа.

Бајденови ставови о Косову јасни одавно

Павић каже да не жели да улази у веродостојност текста, али истиче да свака реч која је написана у документу, јесте став иза кога Бајден стоји.

​„И не само то. Из коментара које је износио, а везани су за Трампов приступ решавању косовског питања, види се сличност његових речи и објављеног документа, када је у питању Косово и Метохија“, каже Павић.

Зашто се баш сада ово писмо пласира и то у албанским медијима, можемо само да нагађамо, као и о томе да ли је аутентично или не, каже Павић.

„Ако је све фејк, то значи да је албански лоби толико дрзак, да чак сме и да фалсификује овако нешто. С друге стране, може лако да буде и да је ово документ који Бајденова екипа није хтела да пусти јавно, већ је желела да само проциркулише међу албанском заједницом у Америци. И то пре свега у оним финансијским редовима који несумњиво новчано подупиру ову кампању“, уверен је наш саговорник.

Уцена и рекет

На питање да ли су јавним објављивањем документа Албанци желели да се осигурају да ће Бајден урадити све што је наведено у њему, па га тако га фактички „уценили“, Павић одговара:

„Не би ме зачудило да Албанци имају са чим да уцене Бајдена и да су му фактички дали до знања на овај начин ’имамо те и од тебе ово очекујемо‘. А може и да се деси да он њих мало ’рекетира‘, да би дали још пара пре избора како би реализовао наведено. У сваком случају, ово не може да отера ниједног Бајденовог гласача. Не може да му штети, већ само да учврсти његову подршку унутар албанске заједнице, а посебно међу финансијерима“, уверен је Павић.

Он додаје да како год да се окрене, све личи на „куцање на отворена врата“, јер у овом документу нема ничега реченог што Бајден сам није изрекао. А он се ничега није одрекао, нити се икада оградио од своје политике према Косову, па ни од хушкања на бомбардовање 1999.

„Дакле, они нису ништа ново изнели и не верујем да би Бајден бежао да све то сам и јавно каже, то јест, понови“, уверен је Павић.

Косово је глобална тема и међународни преседан

Сама чињеница да се Косово повремено нађе и у топ темама у америчкој председничкој кампањи, за Павића није изненађење.

„Ми иначе потцењујемо нашу важност у свету. Косово је као и Сребреница постало глобална прича и нешто што је врло битно. Оно је у међународним односима постало један од главних преседана за америчко-натовске хуманитарне интервенције. Друга ставка је покушај озакоњења такве творевине. КиМ је једно од стубова прављења тог новог светског поретка. И у свему томе се појави Трамп који није интересно и политички везан за Косово, иако му је био потребан спољнополитички успех и он га је нашао у Косову и Метохији“, објашњава Павић.

У документу који је изашао у албанском листу „Илирија“, осим што се наводи да је Бајден био уз Косово још од раних деведесетих, па надаље у свим активностима, између осталог пише и да ће Бајден преокренути неуравнотежени приступ Трампове администрације према Косову и Србији, „враћајући правичност у односима и радећи на већој сарадњи“.

Бајден је, наводно, обећао да ће радити у партнерству са ЕУ на ревитализацији дијалога између Косова и Србије, с циљем омогућавања „стабилизујућег, праведног и свеобухватног поравнања између две земље, који поштује територијални интегритет Косова и постиже пуно међусобно признавање“…

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала