Чувари Сињајевине чекају војску која данас стиже

Пратите насTelegramOdyssey
Министарство одбране за данас је најавило почетак војне вежбе на Сињајевини, где их чекају мештани који се томе противе, еко-активисти, планинари, љубитељи природе...Они су и минулу ноћ провели на Савиним водама, на локацији Маргита, на којој је предвиђено гађање минобацачима.

Како би предупредили евентуалне несугласице, али и то да њихова борба за планину добије политичку димензију, из Грађанске иницијативе “Сачувајмо Сињајевину” позвали су све који долазе да то чине без икаквих политичких и верских обележја.

Синоћ су им се придружили и чувари Буковице, који су “преузели стражу”. Током дана, бранитеље Сињајевине посетило је више десетина грађана из неколико општина.

Дан су провели уз ватру, разговарајући о могућностима које та планина пружа сточарима, сакупљачима лековитог биља, туристима, али и свим грађанима Црне Горе.

Током дана, поједини чланови једне од група грађана која је дошла да пружи подршку, инсистирали су да се на месту где се бије битка за Сињајевину вијори црногорска тробојка, што су чувари те планине одбили, објашњавајући да је заштита пашњака еколошка прича, преносе Вијести.

Непуних пола сата око кампа у ком су чувари планине, биле су истакнуте државна и стара црногорска застава, након чега је преовладао разум и остали су истакнути само транспаренти којима се тражи заштита планине.

Како би предупредили евентуалне несугласице, али и то да њихова борба за планину добије политичку димензију, из Грађанске иницијативе “Сачувајмо Сињајевину” позвали су јуче све који долазе да то чине без икаквих политичких и верских обиљежја.

“Окупила нас је планина и она је наш главни циљ. Када добијемо ову борбу биће времена да развијемо барјаке. Добродошли на Сињајевину да сложно бранимо планину”, поручили су.

Петар Гломазић из те ГИ током дана окупљенима је причао о значају заштите Сињајевине не само за људе који на тој планини напасају стоку, већ и због вредних, а још неистражених археолошких налазишта.

Сточари са Сињајевине синоћ су поновили да са планине неће отићи док не дочекају, а како су казали, надају се и испрате војску.

“Надамо се да ће победити разум, а не инат одлазећег министра Предрага Бошковића. Од када је борба за Сињајевину почела он покушава да нас етикетира као државне непријатеље који се боре против напретка војске, што је неистина. Ми на овом месту бранимо Црну Гору од њених непријатеља, а непријатељ је онај ко жели да је уништи”, казао је Александар Милатовић из ГИ “Сачувајмо Сињајевину”.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала