Легенда о Србину због којег се наша реч „вампир“ проширила светом

CC0 / Pixabay / Вампир
Вампир - Sputnik Србија
Пратите нас
Источна Србија, а посебно Браничевски округ, позната је по причама о вампирима, а легенда о човеку због којег је српска реч „вампир“ постала универзална на свим језицима и даље живи.

Реч је о Петру Благојевићу, који је живео крајем 17. и почетком 18. века, у време када је делом Србије владала Аустроугарска. Захваљујући педантности бечке администрације, постоје сведочанства о догађајима који су тада преплашили Европу.

Наиме, после смрти сељака из Кисиљева Петра Благојевића људи су масовно почели да умиру. У осам дана после његове смрти умрло је њих деветоро. Такође, сви су говорили да их је пре него што су умрли посетио Петар.

Сељаци су стога од аустријског капетана Фромбалда затражили да отворе Петров ковчег. У Фромбалдовом извештају, који се данас чува у архиви у Бечу, стоји да је оно што су видели тада уплашило све присутне

Тело Петра Благојевића уопште није показивало знаке пропадања, а око уста су му били трагови свеже крви. Тело је било прободено коцем, а потом спаљено.

Недуго после тога бечке новине „Винерише дијаријум“, данас познате као „Винер цајтунг“, објавиле су чланак под насловом „Vampir von Kisiljevo“ и од тада се реч вампир користи у свету.

Колико је интересантна мистерија о Петру Благојевићу, сведочи и издашна страница на „Википедији“.  

На сеоском гробљу и сада је уочљиво место где је Петар Благојевић сахрањен.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала