Русија прави ракету за вишекратну употребу

© Фото : NASA Ames/JPL-Caltech/T. PyleСвемир
Свемир - Sputnik Србија
Пратите нас
Самарски ракетно-космички центар „Прогрес“ започео је рад на изради вишекратне ракете на течни природни гас „Амур-СПГ“, изјавио је генерални директор предузећа Дмитриј Баранов.

О потписивању уговора за израду пројекта објављено је почетком октобра. Требало би да документ буде спреман до краја ове године, а коштао је „Роскосмос“ 407 милиона рубаља.

У августу је генерални директор „Роскосмоса“ Дмитриј Рогозин саопштио да је планиран развој ракете-носача „Сојуз-СПГ“ са вишекратним првим степеном, која ће надмашити Фалкон 9 „Спејс Икса“ по процењеном броју лансирања.

Претпоставља се да ће ракета средње класе бити двостепена. Са космодрома „Восточни“ моћи ће да носи 9,5 тона терета у орбиту ближе Земљи, са вишекратном употребом првог степена и 12 тона уз једнократну употребу. Ракета ће моћи да носи 2,5 тоне у геопрелазну орбиту користећи потисни блок „Фрегат“.

Цена лансирања износиће 22-35 милиона долара, у зависности од конфигурације.

Иначе, у Русији поред ракетно-космичког центра „Прогрес“, на ракетама за вишекратну употребу ради и компанија „С7“, али су оне ниже класе. Поред тога, и компаније у Кини и Европи планирају да направе ракете за вишекратну употребу.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала