САД оптужиле шесторо Руса за хакерске нападе на Олимпијаду у Пјонгчангу и изборе у Француској

© Sputnik / Владимир Трефилов / Уђи у базу фотографијаХакер
Хакер - Sputnik Србија
Пратите нас
Америчко Министарство правде оптужило је шесторицу држављана Русије за умешаност у серију хакерских напада и ширење малвера чији је циљ напад на инфраструктуру других земаља и изборе у интересу Русије, јавила је телевизија „Еј-Би-Си њуз“ позивајући се на текст оптужнице.

У оптужници се конкретно оптужује шест наводних хакера за учествовање у рачунарским упадима „чији је циљ била подршка напорима Владе Русије да подрије, изврши одмазду или на други начин дестабилизујеУкрајину, Грузију, изборе у Француској и Олимпијске игре 2018. у Пјонгчангу и међународне напоре да се Русија сматра одговорном за употребу нервног агенса „Новичок“ на страној територији.  

Представник америчког Министарства додао је да су општужени „актуелни и бивши официри Главне обавештајне управе Русије (ГРУ)“.

Неки од малвера који су хакери применили су „Килдиск“, „Индастројер“ и „Нот Петја“, који су проузроковали губитак од готово милијарду долара за три жртве наведене у оптужници, укључујући здравствени систем и произвођача лекова.

Русија је више пута негирала оптужбе за покушаје утицања на демократске процесе у различитим земљама, а портпарол руског председника назвао их је „апсолутно неоснованим“. Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјављивао је да не постоје докази који то поткрепљују.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала