Старешина Цркве Светог Ђорђа у Подгорици: Градоначлеников ДУП разоткрива превару око одузете имовине

© Фото : СПЦНови план за отимачину светиња...
Нови план за отимачину светиња... - Sputnik Србија
Пратите нас
Старешина Цркве Светог Ђорђа у Подгорици Велибор Џомић оценио је данас да је главни град Црне Горе, како каже, оличен у личности градоначелника Ивана Вуковића, без шминке, огољено приказао како се управља главним градом противно Уставу и правном поретку.

СПЦ у Црној Гори ће, како је Џомић поновио, искористити сва правна средства да спречи Вуковићево безакоње, којим земљиште одузето од Цркве Светог Ђорђа поклања „новоформираној верској заједници“.

„Размеру Вуковићеве преваре са одузетом црквеном имовином најбоље приказује ДУП (детаљни урабанистички план) ’Нова варош 2‘, усвојен у току његовог мандата. Верски објекти објашњени су ознаком ’ВО – површина за верске обекте‘. Одузете црквене парцеле о којима је Вуковић, како признаје, донео одлуку без Скупштине означене су ’МН‘ као ’површине за мешовите намене‘“, наводи Џомић.

Џомић каже да једина површина која је намењена за верски објекат под Горицом она на којој је Црква Св. Ђорђа са гробљем.

Али, додаје, парцеле нациљане за Вуковићеву трансакцију у ДУП-у означене су са „МН“.

„Значи ли то да свака парцела под Горицом означена са ’МН‘ може да буде намењена за неки верски објекат ако Вуковићу падне на памет? Ако су били опредељени да се на наведеним парцелама планира верски објекат онда питање – зашто парцеле нису јасно означене за верску намену?“, наводи Џомић у саопштењу обављеном на сајту Митрополије црногорско''приморске.

Џомић додаје да површинама „МН“ може да се гради верски објекат само под условом да то траже становници.

„Поражавајући је навод да је Главни град ''донео одлуку да за ову намену определи државно земљиште на другом крају брда Горица, далеко од Цркве Светог Ђорђа“, навео је Џомић и поручио да „Вуковић може и има право да поклања дедовину, али не и земљиште одузето од Цркве Светог Ђорђа“.

Одлука, како додаје, није донета на законом и статутом Главног града прописан начин, него тек треба да се нађе на дневном реду Скупштине града крајем месеца.

„Градоначелник нам је, заправо, открио да се одлуке не доносе од надлежног него од ненадлежног органа“, рекао је протојереј-ставрофор и оценио да је евидентно да се таквим насиљем над правом Скупштина града лишава законом и статутом прописаних надлежности.

Џомић оцењује да је Вуковић причао само о ономе што није проблематизовано и да му је једини „аргумент“ у наводу да је предметно земљиште, иначе одузето од Цркве Светог Ђорђа, „далеко од цркве“.

Тим поводом пита „Шта је то далеко под Горицом? И, ако је далеко, зашто је онда предмет истог ДУП-а“?

Џомић оцењује да је одлука о поклањању земљишта одузетог од Цркве Светог Ђорђа у сукобу и са моралом, и са правдом и са логиком, пренео је Танјуг.

„Није Митрополија црногорско-Приморска једина која има право да постоји у Подгорици и Црној Гори и никада, без обзира што Вуковић покушава да подмеће, то нисам рекао“, рекао је он и подсетио да је Митрополија једина још 2006. године исказала намеру и покренула поступак за куповину парцеле на којој је планиран верски објекат на Конику.

„Уместо да се поступак оконча ради изградње Цркве Светог Василија Острошког, градска администрација је ушла у поступак издавања предметне парцеле за изградњу ауто-перионице“, рекао је Џомић, који је питао Вуковића зашто не поступа по мерама прописаним ДУП-ом у циљу заштите старог гробља под Горицом.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала