Техеран: Заједно са Москвом модернизујемо авијацију

© AP Photo / Sajjad SafariИрански авион лети поред нафтног танкера за време маневара у Оманском заливу
Ирански авион лети поред нафтног танкера за време маневара у Оманском заливу - Sputnik Србија
Пратите нас
Техеран и Москва сарађују по питању развоја иранске авијације, између земаља су већ постигнути неки договори на том пољу, изјавио је минисар одбране Ирана Амир Хатами.
„Имамо важне договоре са Русијом у циљу развоја иранског Ратног ваздухопловства“, рекао је он, а пренела агенција „ИСНА“.

Министар је прецизирао да Иран „има споразуме о војној сарадњи са Русијом и Кином у новој фази након укидања ембарга на оружје према Техерану“.

Истовремено, Хатами је истакао да „Иран ни у ком случају не жели трку у наоружању, која ће претворити регион у буре барута“.

„Спремни смо да потпишемо војни споразум са земљама Персијског залива ради успостављања регионалне стабилности“, додао је.

Ембарго на испоруке Ирану, као и извоз конвенционалног оружја из те земље, истекао је у недељу, у 18. октобра. Тада је навршено тачно пет година од ступања на снагу Заједничког свеобухватног акционог плана за ирански нуклеарни програм и резолуције Савета безбедности Уједињених нација 2231, усвојене ради његове подршке, чиме је утврђен одговарајући временски период ограничења.

Техеран - Sputnik Србија
Иран: Од данас можемо да купујемо и продајемо оружје

Подсетимо, САД су изашле из тог Споразума, а у септембру ове године амерички државни секретар Мајк Помпео је изјавио да су санкције Савета безбедности УН против Ирана поново ступиле на снагу, упркос томе да се у Организацији не слажу са тим.

Земљама, које не буду поштовале „обавезе“ у циљу реализације санкцијаПомпео је запретио „последицама“. Након тога је председник САД Доналд Трамп потписао указ о увођењу оштрих економских санкција против оних који буду учествовали у испорукама ненуклеарног оружја Ирану.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала