У Минску паралелни скупови противника и присталица Лукашенка

© REUTERS / STRINGERПристалице белоруске опозиције на митингу у Минску
Присталице белоруске опозиције на митингу у Минску - Sputnik Србија
Пратите нас
Учесници опозиционог „Марша пензионера“ окупили су се у центру Минска и крећу се Авенијом Независности, док се у белоруској престоници паралелно одржава и провладин скуп.

Како наводи дописник Спутњика, учесници опозиционог марша окупили су се око 14 часова (13 по средњоевропском времену) на Тргу независности, једном од традиционалних места окупљања присталица и власти и опозиције.

Отприлике у исто време почели су да се окупљају и учесници провладиног скупа, углавном бивши припадници снага безбедности. Неко време су на истом месту стајале присталице два различита политичка табора, након чега су се „пензионери“ у организованој колони упутили авенијом према Тргу победе.

​Према речима очевидаца, учесници „Марша пензионера“ стигли до Октобарског трга, где се налази Палата Републике. Истовремено, поворци се и даље придружују нови људи – не само старији, већ и студенти и сви други симпатизери. Многи носе транспаренте са протестним слоганима, као и цвеће и бело-црвено-беле заставе које користи белоруска опозиција.

Учеснике марша прате полицијска возила. За сада нема пријављених покушаја привођења.

Подсетимо, масовни протести опозиције у Белорусији почели су 9. августа, након председничких избора. Према подацима Централне изборне комисије, на изборима је победио актуелни председник Александар Лукашенко са 80,1 одсто освојених гласова.

Опозиција није признала резултате избора и сматра да је победила Светлана Тихановска.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала