Ана Брнабић: У новој влади значајан број нових лица

Пратите нас
Мандатарка за састав нове владе Ана Брнабић рекла је да ће у новој Влади бити значајан број нових људи и да ће се састав знати у недељу. "Важно је да ми као тим дамо најбоље за Србију", рекла је Брнабићева.

Ана Брнабић рекла је да ће нова влада бити коалициона, која ће окупити и СПС и СПАС и да је упућен позив и националним мањинама да у њој учествују.

Гостујући у емисији "Упитник", на РТС-у, Брнабићева је рекла да је Српска напредна странка желела да подели одговорност и позове и друге странке да сви заједно, како је рекла "гурнемо Србију напред".

"Мањинске странке имају отворен позив да учествују у новој влади", рекла је Брнабићева.

Потребна нам је саборност

"Ја мислим да се цео свет налази у кризи и у здравственој и у економској. Ово је криза какву свет не памти и потребна нам је саборност", рекла је Брнабићева.

За Србију је, истиче, било најпаметније и најбоље да скупимо сви енергију, да се сви заједно боримо и да се извучемо из ове ситуације.

Истакла је да ће у новој влади бити значајан број нових људи и да као тим највише дају за Србију. Важни су, наводи, квалитет, енергија и искуство тих људи.

Према њеним речима, нова Влада ће имати пун капацитет иако је орочена.

"Мислим да је то најбоље и најодговорније што можемо да понудимо грађанима али и додатна мотивација за мене, све министре да раде најбоље што могу и дају све од себе. Пред нама пуно изазова, и корона и Косово и Метохија. У најтежим временима ово смо успели да понудимо, надам се да имамо подршку грађана", навела је Брнабићева.

Када је реч о најави да ће нови председник Скупштине бити Ивица Дачић, мандатарка је рекла да је Дачић један од најискуснијих наших политичара.

"Уме да балансира између различитих страна, и имати таквог политичара на челу Скупштине је јасна порука да желимо да дамо све од себе, да имамо дијалог са свим чиниоцима друштва", додајући да током данашњег састанка није са њим разговарала о функцији председника парламента.

Очекујем пуну имплементацију Бриселског споразума

Мандатарка је рекла да у будућности очекује пуну имплементацију Бриселског споразума.

"Не верујем у дијалог у ком разговарате са људима са којима сте већ нешто договорили и потписали, а да они нису то имплементирали. Свака нормална, цивилизована особа очекује да раније потписани буду примењени. То је минимум минимума. Потписник споразума је и ЕУ, то је нешто што ЕУ гарантује да ће се имплементирати, и у пољу ЕУ је да испуни своју дату реч", нагласила је Брнабићева.

Када је реч о измени Устава у делу који се тиче правосуђа, Брнабићева је рекла да је измена Устава на грађанима Србије.

"Скупштина Србије то може да препоручи. Ми смо у Влади коју сам водила препоручили Скупштини измену Устава у делу који се тиче правосуђа, поносна сам што је одржан јавни дијалог о томе први пут", навела је Брнабићева. 

Борба против мафије - један од највећих изазова 

Она је истакла да ће борба против мафије бити један од три највећа изазова пред новом владом Србије.

"Први је борба против корона вируса, други питање КиМ, а трећи је борба против организованог криминала", навела је мандатарка. 

Та борба ће, према њеним речима, бити бескомпромисна и одлучна.

"Борба против мафије коју је председник Вучић најавио захтева координацију свих служби. Нама је потребна потпуна саборност за рат против мафије", рекла је мандатарка.

"Ово је опасна борба против мафије која је мислила да може да буде јача од државе, ово је борба за нашу земљу", рекла је Брнабићева.

Указала је да у неким ситуацијама правосуђе није било ефикасно.

"Ја то могу слободно да кажем, и ово није притисак на правосуђе, из буџета Србије сваке године плаћамо за неефикасност неког судије и неког судства", рекла је Брнабићева. 

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала