Истина о Амазонкама: Да ли су се бориле и умирале као мушкарци и у чему су уживале /фото/

CC0 / / Амазонска краљица Талестрис у кампу Александра Великог, аутор Јохан Џорџ Плацер
Амазонска краљица Талестрис у кампу Александра Великог, аутор Јохан Џорџ Плацер - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Амазонке су имале злогласну репутацију у античко доба. Носиле су панталоне, пушиле марихуану, прекривале своју кожу тетоважама, јахале коње и бориле се чврсто као момци. Легенде су се шириле попут корова. Одсецале су своје груди како би могле да користе лук и стрелу боље. Сакатиле су или убијале своју мушку децу.

Савремени (углавном мушки) академици наставили су са таквим идејама. Амазонке су биле опаке феминисткиње. Мрзеле су мушкарце. Биле су лоше мајке. Лезбијке.

Реалност

Бројни модерни историчари одбацују све те митове и тврде да су ове древне жене живеле у заиста дивљем, али предивном свету, пише „Национална географија“.

CC0 / / Амазономакија (битка између Амазонки и Грка), рељеф са саркофага који датира из 180. године п. н. е., нађен у Солуну 1836.
Истина о Амазонкама: Да ли су се бориле и умирале као мушкарци и у чему су уживале /фото/ - Sputnik Србија
Амазономакија (битка између Амазонки и Грка), рељеф са саркофага који датира из 180. године п. н. е., нађен у Солуну 1836.

За Амазонке се дуго веровало да су плод чисте маште древних Грка. И док многи данашњи учењаци сматрају исто, археологија је без сумње показала да су заиста постојале жене које одговарају опису који су нам Грци оставили у виду Амазонки или ратница. Грци су Амазонке лоцирали у деловима северног и источног Средоземља на пространим степама Евроазије. Археолози су ископавањима древних људи званих Скити утврдили да је то било племе чије су жене учествовале у борбама, лову, јахању, као и да су користиле лук и стрелу, баш као мушкарци.

Археолози су открили скелете сахрањене са луковима и стрелама, тоболцима, копљима и коњима. Испрва су претпоставили да неко сахрањен са таквим оружјем у овом делу света мора бити мушки ратник. Међутим, помоћу ДНК тестирања и других биоархеолошких анализа откривено је да је чак трећина свих скићанских жена сахрањено са оружјем и имало повреде од битака, као мушкарци.
CC0 / / Приказ Амазоне у оклопу са мачем и штитом на којој је слика главе Горгоне, мотив са керамике.
Истина о Амазонкама: Да ли су се бориле и умирале као мушкарци и у чему су уживале /фото/ - Sputnik Србија
Приказ Амазоне у оклопу са мачем и штитом на којој је слика главе Горгоне, мотив са керамике.

Порекло имена

Реч „amazones“, као именица у множини није настала у грчком језику и нема никакве везе са грудима. Идеју да реч „амазонка“ значи „без дојке“ плод је грчког историчара Хеланикоса из 5. века пре наше ере. Чињеница је да ниједно грчко уметничко дело – а има их на хиљаде – не приказује ниједну жену без дојке.

Савремени лингвисти сматрају да име има древне иранске или кавкаске корене.

Да ли су биле лезбијке

Оваква идеја јавила се у савременом добу. Нико у античко доба то није сугерисао. Знамо да су древни Грци и Римљани били веома отворени у својим дискусијама о хомосексуалности међу мушкарцима и женама. То значи да би неко поменуо нешто слично са Амазонкама у то време.

CC BY 4.0 / cropped photo/Jacques MOSSOT / Амазонска ратница на коњу са секиром лабрис у борби, римски мозаик из 4. века
Истина о Амазонкама: Да ли су се бориле и умирале као мушкарци и у чему су уживале /фото/ - Sputnik Србија
Амазонска ратница на коњу са секиром лабрис у борби, римски мозаик из 4. века

Јако сестринство било је позната карактеристика у класичној уметности и литератури о Амазонкама, али савремени људи су ти који су те ствари интерпретирали као сексуалну оријентацију ка женама. Руска песникиња Марина Цветејва прогласила је Амазонке за симбол лезбијанства у антици, а онда су остали прихватили идеју. Међутим, древни Грци су били веома јасни да их не сматрају лезбијкама, већ пре љубитељкама мушкараца. Тачније, убицама мушкараца и њиховим љубитељкама.

У друштву Амазонки

Ако замислимо древне Амазонке како седе око логорске ватре, у ту слику морамо да укључимо и мушкарце. Не постоје докази да су постојала читава друштва која су чинила искључиво жене. Када кажемо Амазонке, онда мислимо на Скићанке, тј. на ратнице Скита.

Херодот нам даје веома добар опис. Оне су сакупљале цветове или лишће или семење и седеле око ватре бацајући те биљке у ватру. Потом би потпале под утицај дима и играле би и врискале од радости. У једном делу је те биљке заиста назвао канабисом, само није био сигуран који део биљке су користиле.
CC0 / Trujillo / Полазак Амазонки. Клод Дере
Истина о Амазонкама: Да ли су се бориле и умирале као мушкарци и у чему су уживале /фото/ - Sputnik Србија
Полазак Амазонки. Клод Дере

Археолози су пронашли у гробовима доказе о коришћењу марихуане, пошто су сваки мушкарац и жена били сахрањени са опремом за пушење траве. Такође су открили остатке кумиса, ферментисаног кобиљег млека.

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала