Јајима и парадајзом засули Министарство одбране јер држава купује америчке ловце Ф-16 /видео/

© AP Photo / Petar PetrovЗастава Бугарске
Застава Бугарске - Sputnik Србија
Пратите нас
Демонстранти у Бугарској су гађали синоћ Министарство одбране јајима и парадајзом, али и авионима-играчкама, због намере владе да купи од Америке још једну партију ловаца Ф-16, преноси Бугарски национални радио.

Разлог огорчења демонстраната била је реакција министра одбране Красимира Каракачанова у недељу, када је током полагања цвећа херојима-падобранцима у Софији, један од незадовољних грађана јавно захтевао оставку министра, рекавши му „да га народ не жели“.

„Зар си ти народ?“, одговорио је Каракачанов.

Демонстрант је затим узвратио министру.

„Да, министре, свако од нас представља народ! Било да је један или нас је седам милиона – свако од нас је народ, зато ћемо ти сада припремити омлет“, изјавио је организатор антивладиних протеста, адвокат Николај Хаџигенов код зграде Министарства одбране.

Протести са захтевањем оставке владе и главног тужиоца трају у Бугарској више од сто дана. Од тада је бугарски премијер Бојко Борисов сменио четири кључна министра: финансија, економије, правде и туризма.

Подсетимо, прошлог лета Бугарска је од Сједињених Америчких Држава купила осам ловаца Ф-16 у вредности од скоро 1,26 милијарди долара, који ће ући у употребу 2023. и 2024. године.

Каракачанов је недавно најавио да је земља заинтересована за куповину наредних осам авиона, али ће их овог пута платити на рате. У САД су нагласили да ће моћи да испоруче свих 16 ловаца 2024. године, ако се уговор за другу серију закључи у року од годину дана. Остали услови могућег договора још увек нису познати.

С тим у вези, бугарски медији су писали у понедељак да земља има много планова за наоружавање, али да је питање да ли има новца.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала