Да ли је канцеларија Министарства одбране Русије у Београду довољна за баланс са НАТО-ом

© Ministarstvo odbrane, Darimir BandaПанцир С1
Панцир С1 - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Отварање представништва Министарства одбране Русије у Србији, које је најављено, неће представљати прави баланс НАТО канцеларији у Београду. За равнотежу која одражава војну неутралност, требало би отворити и седиште ОДКБ.

То је поводом најаве отварања представништва Министарства одбране Руске Федерације у престоници Србије Спутњику изјавио генерал-мајор у пензији др Митар Ковач, директор Евроазијског безбедносног форума.

За баланс са НАТО потребан и ОДКБ

„НАТО има канцеларију и природно би било, што сам више пута заговарао, да ради наше неутралности и ОДКБ отвори своју канцеларију и представништво у Србији. То би био прави баланс. Отварање канцеларије за сарадњу два министарства одбране има војно-технички карактер и никако се не може сматрати као паралела или као адекватан баланс присуству НАТО канцеларије у нашем Министарству одбране“, недвосмислен је наш саговорник, који је и професор на Војној академији.

Он верује да ће, уколико и даље желимо да изграђујемо војну неутралност, у наредном периоду код нас бити отворена и канцеларија ОДКБ, војног савеза са седиштем у Москви, насталог на простору бившег СССР-а, који се базира на безбедносно-војној сарадњи, чији би запослени овде имали исти статус као и представници НАТО-а.

© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Уђи у базу фотографијаАдекватан баланс канцеларији НАТО у Београду војно неутралне Србије само може да буде представништво ОДКБ.
Да ли је канцеларија Министарства одбране Русије у Београду довољна за баланс са НАТО-ом - Sputnik Србија
Адекватан баланс канцеларији НАТО у Београду војно неутралне Србије само може да буде представништво ОДКБ.

Ковач истиче да не би требало тражити политичку поруку у отварању представништва Министарства одбране Руске Федерације у Србији.

По њему, ово је логична последица све интензивније војно-техничке сарадње и потребе да се средства која је Србија набавила у Русији на адекватан начин нађу у употреби.

Премијер Русије Михаил Мишустин одобрио је оснивањe представништва Министарства одбране Русије при Министарству одбране Србије, са циљем да се српској страни помогне у решавању питања војне и војно-техничке сарадње.

Како је наведено у тексту споразума, представништво ће давати смерницe за активности руских војних специјалиста у Србији за пружање помоћи у изградњи оружаних снага земље, обуци у раду, поправци и употреби наоружања и војне технике коју је испоручила Русија.

„Последњих година интензивирана је, пре свега, војно-техничка сарадња између Руске Федерације и Србије. Кроз ту сарадњу Србија је опремила војску са доста нових и модернизованих система, првенствено у ваздухопловству и противваздухопловној одбрани (ПВО), почев од авијације, ПВО система, па до различитих борбених система копнене војске. Све то укупно донело је нови квалитет борбеној готовости и оперативним способностима Војске Србије“, подсећа Ковач.

© Ministarstvo odbrane, Darimir BandaСистем за противваздухопловну одбрану, Панцир С1, само је један део нароружања и војне технике који је Србија набавила од Русије.
Да ли је канцеларија Министарства одбране Русије у Београду довољна за баланс са НАТО-ом - Sputnik Србија
Систем за противваздухопловну одбрану, Панцир С1, само је један део нароружања и војне технике који је Србија набавила од Русије.

Конкретна помоћ војсци

Да би та средства на адекватан начин, што пре, могла да буду примењена кроз оперативну употребу у Војсци Србије, неопходна је, сматра он, и тешња сарадња, што је довело до тога да се у Србији отвара представништво руског Министарства одбране. Његовим отварањем квалитет те сарадње ће се, додаје Ковач, сигурно побољшати и позитивно ће утицати на употребу и на примену тих наших система и њихово заживљавање у војсци.

„Ово је израз конкретне, практичне потребе и наше војске, а и добре воље руске војске и Руске Федерације да нам изађу у сусрет да се оствари та конкретнија и непосреднија сарадња“, оцена је саговорника Спутњика.

По мишљењу Ковача, не би требало ни пуно времена да представништво овде заживи, јер су у питању технички детаљи.

Зависно од намере и потреба наше стране и могућности Руске Федерације да нам изађу у сусрет, до тога може да дође релативно брзо. Ствар је, како каже, конкретних договора да се утврде датуми зависно од потребе, припреме, избора кадрова који би из Русије дошли у Србију. Зато он верује да се то може десити у кратком периоду.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала