Кремљ: Оптужбе САД и Британије подсећају на рецидиве фанатичне русофобије

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаПоглед на Кремљ у Москви
Поглед на Кремљ у Москви - Sputnik Србија
Пратите нас
Руске специјалне службе никада нису предузимале никакве хакерске нападе, посебно против Олимпијаде, такве оптужбе подсећају на рецидиве фанатичне русофобије, изјавио је новинарима портпарол Кремља Дмириј Песков.

Како је рекао, жеља западних земаља да оптуже Русије и њене специјалне службе за све и свашта је знак штетне русофобије.

„Видели смо одговарајуће информације о томе, са жаљењем пратимо тенденцију када Русију или руске специјалне службе оптужују за све и свашта, то већ подсећа на такве рецидиве фанатичне русофобије, која, наравно, нема никакве везе са реалношћу“, рекао је он, коментаришући оптужбе британских и америчких власти против шесторице руских држављана у вези са хакерским нападима, између осталог, на сајтове Олимпијских игара, предизборни штаб председника САД Доналда Трампа и друго.
Глобални напад вируса на рачунарске системе - Sputnik Србија
Британија оптужила ГРУ за сајбер нападе на Олимпијске игре у Кореји и Јапану

Подсетимо, америчко Министарство правде оптужило је у понедељак шесторицу држављана Русије за умешаност у серију хакерских напада и ширење малвера, чији је циљ напад на инфраструктуру других земаља и изборе у интересу Русије. У оптужници се конкретно оптужује шест наводних хакера за учествовање у рачунарским упадима „чији је циљ била подршка напорима владе Русије да подрије, изврши одмазду или на други начин дестабилизује“ Украјину, Грузију, изборе у Француској и Олимпијске игре 2018. Готово истовремено је Велика Британија саопштила да руска обавештајна служба планирала сајбер-напад на организаторе Олимпијских игара у Токију пре њиховог одлагања.

С тим у вези, реаговала је амбасада Русије у Вашингтону, која је одбацила оптужбе САД против руских држављана за хакерску и дестабилизујућу активност широм света и истакла да су токсична перцепција Русије и подревање русофобије карактеристична црта у понашању Вашингтона.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала