Лукашенко: Не држим се за власт, мислим о народу

© Фото : БелТА / Уђи у базу фотографијаПредседник Белорусије Александар Лукашенко
Председник Белорусије Александар Лукашенко - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Белорусије Александар Лукашенко поновo је изјавио да се не држи грчевито власти због себе, већ да је забринут за будућност људи у земљи ако на власт дође тренутна опозиција.
„Што се тиче председника Белорусије, много пута сам говорио, он се не држи за власт помодрелим рукама. Није проблем у мени. Проблем је у вама: шта ће бити с вама без мене?“, рекао је Лукашенко, преноси агенција Белта.

Председник није искључио могућност да, можда, прецењује у томе своју улогу.

„Али ја увек посматрам јучерашње ветеране (митинг подршке власти на којима су учествовали ветерани безбедносних структура), на вас. Ви треба да живите у овој земљи. И шта ће бити? Мислите да ће се они сажалити на нас/вас? Да ли сте их видели? Да ли ће се сажалити? Растргаће вас на комаде“, рекао је белоруски лидер.

Коментаришући доношење одлука о важним питањима за земљу, укључујући и уставне промене, Лукашенко је рекао да ни он ни друге структуре неће одлуке доносити сами, без одобрења народа.

Председник Белорусије Александар Лукашенко - Sputnik Србија
Лукашенко: Не дам власт, нису ме због тога изабрали

„Док сам ја председник, белоруски народ ће одлучивати. Само људи ће одлучивати. Не сâм председник, не шеф администрације (председника)... Највиши званичници, посланици неће одлучивати сами. Него ће дати народу и рећи: одлучите 10 , 20, 30 питања. И како народ одлучи, тако ће и бити“, истакао је белоруски председник.

„Ако народ изненада одлучи да сутра жели да буде у НАТО-у, Северноатлантском блоку, како ови демонстранти (опозиција) предлажу, ићи ће у НАТО. Ако народ реши да земљу исече на парчиће и раздели, земља ће бити распарчана. Али ако народ реши да ћемо живети у мирној, спокојној, тихој и културној земљи, значи да ћемо живети у таквој земљи“, нагласио је он.

Говорећи о промени тактике полиције у поступању према учесницима протеста, Лукашенко је напоменуо да сви могу бити пронађени и изведени пред лице правде, јер савремене технологије то дозвољавају.

Лоше је што шетају по Минску, лоше је што се понашају дрско. Али променили смо тактику... Пронаћи ћемо све у мирном режиму. Савремена средства нам омогућавају да то урадимо, што ми, иначе, и радимо. И свако ће одговарати за своје поступке. Ја овде не претим. Радимо у том правцу. И то даје одређени ефекат“, објаснио је он.

Подсетимо, масовни протести опозиције у Белорусији почели су 9. августа, након председничких избора. Према подацима Централне изборне комисије, на изборима је победио актуелни председник Александар Лукашенко са 80,1 одсто освојених гласова. Опозиција није признала резултате избора и сматра да је победила Светлана Тихановска.

Прочитајте још:

 

 

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала