Москва излази у сусрет Вашингтону: Спремна да привремено замрзне нуклеарни арсенал

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаМИП Русије
МИП Русије - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија је спремна да, заједно са Америком, преузме на себе обавезу замрзавања нуклеарних бојевих глава уз предлог да се Споразум о смањењу стратешког офанзивног наоружања (СТАРТ 3) продужи за годину дана, саопштило је руско Министарство иностраних послова.
„Русија предлаже продужење Споразума на једну годину и да истовремено, заједно са САД, преузме на себе политичку обавезу да на дат период 'замрзне' број нуклеарних бојевих глава које поседују стране“, наведено је у саопштењу.

Министарство је прецизирало да та позиција може бити реализована „строго и искључиво уз разумевање да 'замрзавање' бојевих глава неће бити праћено никаквим додатни захтевима америчке стране“.

„Уколико тај приступ задовољи Вашингтон, време добијено продужавањем Споразума моћи ће да буде искоришћено за вођење комплексних билатералних преговора о будућој контроли над ракетно-нуклеарним наоружањем уз обавезно разматрање свих фактора, који утичу на стратешку стабилност“, додао је руски спољнополитички ресор.

Москва рачуна на званични одговор Вашингтона

МИП Русије додаје да Москва није добила од Вашингтона званичан одговор на предлог руског председника Владимира Путина да се СТАРТ 3 продужи на годину дана.

„Руска страна није добила званични одговор Америке на ноту од 16. октобра ове године, у којој је формулисан предлог који је изнео председник Русије Владимир Владимирович Путин да се актуелни Споразум продужи годину дана“, саопштило је Министарство и додало да Москва рачуна на званични одговор Вашингтона.

Подсетимо, саветник за националну безбедност Беле куће Роберт О'Брајан саопштио је раније да предлог председника Русије Владимира Путина о продужавању Споразума о смањењу и ограничењу стратешког офанзивног наоружања (СТАРТ 3) на годину дана без предуслова, али без замрзавања одређеног броја нуклеарних бојевих глава, није опција за решавање тог питања.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала