Објављен снимак потопљене подморнице „из изгубљене Хитлерове флоте“ /видео/

Пратите насTelegramOdyssey
Подморница У-20 из „изгубљене флоте” Адолфа Хитлера из Трећег рајха снимљена је на дну Црног мора. Видео је објавио турски портал „Хуријет“.

На снимку са дна мора види се подморница прекривена песком, рибарским мрежама, морским алгама и муљем. Подморница У-20 лежи на дубини од 20 метара, а открили су је рониоци у близини северне обале Турске.

„У-20 је једна од Хитлерових изгубљених подморница. Она је сведок Другог светског рата у Сакарја Карсу. Морамо сачувати овај део историје и претворити подморницу у туристичку атракцију за рониоце“, рекао је професор Мехмет Емин Бирпинар.

 

Подморницу тренутно испитују рониоци, али је неће извлачити на површину.

Још у фебруару 2008. године објављене су информације о потопљеним немачким подморницама. Научници су прецизно одредили локације У-20, У-19 и У-23. Према њиховим информацијама, У-23 се налази на дубини већој од 50 метара, пет километара од турског града Агва, а У-19 се налази на дубини од око 500 метара, пет километара од града Зонгулдак.

Подморнице су биле део 30. флотиле Кригсмарине. Током борби потопљене су још три подморнице.

Британско издање „Телеграф“ назвало је 30. флотилу Кригсмарине „Хитлеровом изгубљеном флотом“. Друштво поморске археологије навело је да су подморнице веома значајно откриће, јер су запечаћене и треба их идеално сачувати унутра, као јединствене примере технологије из Другог светског рата.

Подморнице су потопљене 1944. године када су се совјетске трупе приближиле румунској луци Констанца, где се тада налазила главна поморска база Румуније, која је тада била на страни земаља Хитлерове коалиције.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала