Одане Милу: Двије мањинске партије неће у нову владу Црне Горе

© Фото : Бошњачка странкаБошњачка странка Црне Горе
Бошњачка странка Црне Горе - Sputnik Србија
Пратите нас
Одбијање Бошњачке странке и албанске коалиције Једногласно да се прикључе новој владајућој већини у Црној Гори нису изненађење. БС политички успон дугује председнику Милу Ђукановићу, док је албанска коалиција такође потпуно одана ДПС-у.

Главни одбор Бошњачке странке (БС) одлучио је у недјељу у Рожајама да та странка не прихвата позив мандатара Здравка Кривокапића о уласку у нову владу Црне Горе. Предсједник Бошњачке странке Рафет Хусовић саопштио је на сједници Главног одбора БС-а да они не могу бити дио владе коју ће чинити три побједничке коалиције, уз оштру поруку да Бошњачка странка (БС) треба да уради све што може да новој власти отежа да преузме полуге моћи.

Бошњачка странка политички успон дугује Ђукановићу

Новинар ДАН-а Марко Вешовић сматра да се одлуци Бошњачке странке не треба чудити, нарочито ако се има у виду да је у питању странка која свој политички успон дугује директно Милу Ђукановићу. Он појашњава да је у питању странка која до уласка у власт са ДПС-ом уопште није ни имала неку опипљивију подршку бошњачког народа у Црној Гори, те да је њен утицај почео да расте тек даном уласка Бошњачке странке у власт 2009. године.

„Када су они 2009. ушли у владу Црне Горе, њима је порастао број бирача јер су кроз утицај у јавном сектору успијевали да обезбиједе запошљавање, кредите, стипендије за образовање и све оно што је нажалост карактерисало политички живот у Црној Гори последњих двадесетак година. На тај начин су направили организовану мрежу која је функционисала на начин да прво сервисира егзистенцијалне потребе функционера и чланова БС-а, али истовремено и да јача политички утицај и политичку подршку те партије на самом терену“, појашњава Вешовић за Спутњик.  

Након што је мандатар за састав нове владе Здравко Кривокапић упутио званичан захтјев за разговоре, Вешовић сматра да је представницима Бошњачке странке постало јасно да они на исти начин више неће моћи да партиципирају у новој влади.

„Није спорно да Бошњачка странка има одређене идеолошке и програмске разлике са великим бројем конституената будуће владајуће већине, али је чињеница и да будуће разлике не би требало да представљају неки велики проблем када би сви ти политички чиниоци могли да нађу модел за заједничко функционисање“, сматра Вешовић.

Нема више партијског запошљавања

„Они то не могу јер нова влада евидентно неће бити као што је то била ранија влада ДПС-а, јер неће постојати простор за било какве малверзације, злоупотребе, корупцију, клијентелизам, партијско-политичко запошљавање и сл. Мислим да БС у том простору не види могућност да настави са праксом на коју је навикла и да је за њих можда боље да у овом тренутку остану ван владајуће коалиције, гдје постоји могућност да у неком новом кругу и новој политичкој расподјели снага ипак постану дио те владајуће већине“, додаје наш саговорник.

Овај новинар ипак указује да то што Бошњачке странке за сада неће бити у влади, не значи да у новој власти Црне Горе неће бити представника Бошњака.

„Не треба искључити могућност да Странка правде и помирења господина Хазбије Калача, који је такође бошњачки политичар у Црној Гори, буде дио нове владе, јер је та странка дио коалиције Црно на бијело, и она је исказала спремност за сарадњу са новом владом, тако да постоји реална могућност да бошњачки народ ипак кроз господина Калача и његове сараднике буде заступљен у новој влади Црне Горе“, каже Вешовић.

Албанска листа и даље вага

Наш саговорник се такође осврнуо и на одлуку албанске коалиције Једногласно да одбију позив мандатара. Како истиче, та коалиција је потпуно одана ДПС-у, што се може закључити из саопштења у ком су образложили ту одлуку.

„Али са друге стране, имамо и чињеницу да још није преломила Албанска листа, која можда чак буде дио владајуће већине. То је листа коју предводе Ник Ђељошај и Генци Ниманбегу и мислим да они нису сасвим искључили могућност сарадње са новом владом. Можда уколико се њихови програмски принципи прихвате, Албанска листа буде једина мањинска странка у Црној Гори која ће бити дио нове владе“, вјерује Вешовић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала