Савет безбедности Русије: Терористи током пандемије појачали врбовање преко интернета

© Sputnik / Владимир Трефилов / Уђи у базу фотографијаСајбер напад на рачунарске системе
Сајбер напад на рачунарске системе - Sputnik Србија
Пратите нас
Пандемија вируса корона приморала је терористе да активније одлазе на интернет и приликом врбовања узимају у обзир фактор изолације, изјавио је заменик секретара Савета безбедности Русије Јуриј Коков.
„У насталим условима терористи још активније иду на интернет. Ширење радикалних расположења у друштву у вези са психолошким последицама затварања, укључујући депресију, социјалну изолацију, губитак извора прихода и друге факторе, постаје плодно тло за њихову пропаганду и врбовања“, рекао је Коков у интервјуу за лист „Росијска газета“.

Коков сматра да су пандемија и њоме изазване кризне појаве у социјално-економској сфери „погоршали постојеће и изазвали појаву нових безбедносних претњи“.

Припадници ФСБ током противтерористичке акције  - Sputnik Србија
ФСБ спречила терористички напад на Криму /видео/

Активација терористичких ћелија после ограничења

Он сматра да би се терористичке ћелије могле прилично брзо активирати након укидања ограничења повезаних са пандемијом.

Говорећи о методама терористичке пропаганде, заменик секретара Савета безбедности приметио је да се оне састоје у психолошкој манипулацији појединаца или група људи како би се поткопало њихово веровање у друштвене вредности, подстакло радикално расположење или за ширење осећаја повећане анксиозности, страха и панике.

„Терористи праве специјалне компјутерске игрице, видео-записе у облику музичких спотова, кратких филмова или цртаних филмова који промовишу окрутност и насиље, циљајући на омладину и адолесценте“, додао је он.

Он је додао да је у оквиру борбе против ширења идеологије тероризма и екстремизма током 2019. године у Русији блокирано више од 84 хиљаде интернет страница и уклоњено око пет хиљада материјала који су препознати као екстремистички и забрањени за дистрибуцију. У првој половини 2020. године блокирана је 31 хиљада сајтова и уклоњено око три хиљаде материјала екстремистичке природе.

Интернет – кључни инструмент за планирање терористичких напада

Интернет за терористе постаје кључни инструмент за планирање и припрему терористичких напада, рекао је Коков.

Агенти ФСБ - Sputnik Србија
Тинејџери планирали масовно убиство у Русији /видео/

То се тиче и одређивања потенцијалног циља напада, прикупљања неопходних информација, утврђивања најугроженијих места, одабира ефикасних средстава и метода уништавања, куповину потребне робе и услуга, објаснио је он.

Према његовом мишљењу, интернет на овај начин пружа логистичке предности у припреми и извршавању терористичких напада, ограничава могућности за њихово правовремено спречавање и пресецање и отежава идентификацију налогодаваца и починилаца кривичног дела.

Успостављање међународног надзора

Русија сматра да је неопходно успостављање међународног надзора над екстремистичким и терористичким сегментима интернета, рекао је Коков.

Он је нагласио да је Русија активно укључена у међународну сарадњу по овом питању.

„Истовремено се залажемо за сарадњу на беспрекорној међународно-правној основи у оквиру искреног партнерства без двоструких стандарда у интересу поуздане заштите свих држава и њихових грађана од претњи тероризмом“, закључио је заменик секретара Савета безбедности РФ.  

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала