Шта је циљ Владе којој је скраћен мандат и пре него што је формирана

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICАна Брнабић и Александар Вучић
Ана Брнабић и Александар Вучић - Sputnik Србија
Пратите нас
Идеја да мандат Владе и Народне скупштине буде орочен најкасније до 3. априла 2022. не мора да буде рђава, јер то значи да ће се грађани изјашњавати о раду Владе непосредно након краја епидемије вируса корона.

Овако најаву председника Србије Александра Вучића, да ће нови парламентарни избори бити одржани најкасније до 3. априла 2022. године, коментарише политички аналитичар Дејан Вук Станковић.

„Штавише, ово води успостављању чистих рачуна између грађана и власти. Ово је ипак Влада која настаје у ванредним околностима не само у Србији, него у читавом свету и због тога ми се чини да лимитирани мандат и није толико нерегуларна ствар, колико би деловало да смо у неким регуларним околностима. Када имате конкретне послове, орочавате се роковима“, сматра Станковић.

Тако би парламентарни избори могли да иду у пакету са београдским и председничким изборима.

Нова српска Влада биће влада најширег могућег консензуса, с обзиром да ће у њеном раду учествовати три главне листе заступљене у Скупштини Србије — коалиције окупљене око СНС-а, СПС-а, као и СПАС Александра Шапића, каже наш саговорник.

Александар Вучић  - Sputnik Србија
Вучић: Ивица Дачић биће председник Скупштине Србије, имена министара у недељу /видео/

Према Станковићевим речима, овакво стање ствари условљено је договором главних политичких актера, али и потребом да се одговори на читав низ изазова који се појављују пред земљом и који су дефинисани у шест циљева нове Владе — борба против вируса корона на здравственом и економском плану, борба за подизање перформанси економије, борба против организованог криминала, као и борба за заштиту легитимних државних и националних интереса.

У временском периоду на који је орочена, Влада би, према Станковићевом мишљењу, требало да уради три ствари — да заштити грађане од вируса корона, да иницира динамични раст привреде након епидемије, као и да заштити националне интересе, у оквиру чега је и борбу против криминала.

„Неке ствари ће, барем када говоримо о изазову који је непосредно пред нама, о корона кризи, вероватно бити јасне. Што се тиче борбе против криминала, тешко је у овом тренутку спекулисати о томе и могуће је да ће и то бити несумњиво значајна тема, у којој је пре свега потребна политичка подршка полицији и правосуђу да се боре за праведнију Србију. Најзад, Косово ће остати нека врста вечите теме, посебно што преговарачки процес у овом тренутку не обећава шансу за компромис, односно договор између Срба и Албанаца“, напомиње Станковић.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала