Стивен Сигал: Америчке демократе сматрају Русе непријатељима

© Sputnik / Радоје ПантовићСтивен Сигал
Стивен Сигал - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Ситуација у Америци је катастрофална. Земља је подељена, велики је број деструктивних акција. Немири су чести, на улицама се пали приватна и државна имовина, уништавају се историјски споменици, каже глумац Стивен Сигал. Он такође упозорава да ће хуманитарна сарадња САД и Русије бити отежана ако победе демократе који Русе сматрају непријатељима.

Сигал је 2016. године добио руски пасош из руку председника Руске Федерације Владимира Путина. А 2018. године је именован за специјалног представника руског Министарства спољних послова за руско-америчке хуманитарне везе и заједничко културно-историјско наслеђе. У интервјуу за РИА Новости, Сигал је рекао шта мисли о перспективама за хуманитарну сарадњу две земље, о рату са споменицима који се одвија у Сједињеним Државама, о покрету Црни животи су важни. Такође је рекао какви су му планови поводом популаризације историје Русије и Америке, заштите Бајкала и учења руске деце борилачким вештинама. 
 
— Америчке власти премештају споменик Александру Баранову, оснивачу града Ситке у америчкој држави Аљаска. Како овај корак може утицати на хуманитарне односе између земаља?
 
У Америци је сада толико сурових и разорних акција да је тешко рећи може ли нешто променити ситуацију у блиској будућности. Што се тиче питања да ли верујем да ће пренос или рушење споменика Александру Баранову довести до даљих несугласица између земаља, чини ми се да су ствари у Америци сада толико лоше да јој није до тога шта Руси мисле о овако нечему.  
 
— Фондација Art Russe је објавила да је спремна да купи споменик Баранову, али још увек није добила одговор од власти Ситке. Да ли имате неке информације о овоме?
 
Речено ми је да, према речима Art Russe, постоје људи који могу купити споменик Баранову. Али, нажалост, нисам чуо да ли је Америка спремна да га прода. 
 
— Од пролећа је у САД срушено више од 30 споменика Кристоферу Колумбу: покрет Црни животи су важни тврди да су они повезани са ропством и колонијализмом. Оштећени су и споменици Томасу Џеферсону, генералу Гранту, Џеферсону Дејвису. Власти америчке престонице су чак препоручиле да се измене меморијали Џорџа Вашингтона и Томаса Џеферсона. Шта ви мислите о овоме?
 
Мислим да ако су сви ти људи били толико важни да су у њихову част подигнути споменици, њихова вредност је заиста монументална. Тешко да постоји било каква логика или значење у уништавању споменика: не треба покушавати променити историју и не чини ми се да таква осећања делимо „ми, људи“ (прве речи америчког устава). Када се каже да покрет  Црни животи су важни хоће да уништи ове споменике јер су повезани са ропством, у многим случајевима то једноставно није тачно. По мом мишљењу, овај покрет нема много везе са животом Афроамериканаца. Уместо тога, има везе са политичким плановима терориста који су формирали терористичке групе попут Црни животи су важни да би свргле америчку владу и/или уништиле земљу. 
 
— Могу ли амерички председнички избори утицати на шансе за пуштање Руса који издржавају казне у америчким затворима, и довести до тога, из хуманитарних разлога, узимајући у обзир и ситуацију са ширењем ковида-19?
 
По мом мишљењу, демократе сматрају да су Руси у потпуности њихови непријатељи и сигурно неће гајити никаква хумана осећања према руским грађанима. Што се тиче затвореника, све ће зависити од тежине злочина, колико су дуго у затвору и да ли имамо логичан и систематичан метод ослобађања људи за које нема озбиљних правних или политичких питања. 
 
— Како председнички избори могу утицати на хуманитарну сарадњу Русије и Сједињених Држава? Може ли се она проширити? Или обрнуто? Да ли би у будућности то могло утицати на програм Фулбрајт или програм стипендија Хамфри? 
 
Ово ће заиста зависити од тога ко ће победити на предстојећим изборима и од онога чега се САД плаше у тренутном променљивом окружењу. Другим речима, ако се после избора у Сједињеним Државама настави највећи хаос, мислим да у било којој форми неће бити ништа од програма Фулбрајт и Хамфри, као ни од већине других добротворних организација.  
 
— Да ли планирате да покренете нове програме размене? У којим областима?
 
Што се тиче програма размене између САД и Русије, напредак у многим програмима током овог политички и емоционално напетог времена је мало вероватан. Све што можемо јесте да се потрудимо да колико је год могуће зближимо наше народе. 
 
— Један од циљева Ваше активности је популаризација заједничке историје Русије и САД. Постоје ли неки конкретни пројекти које прво планирате да покренете?
 
Надам се да ћу окупити групу веома талентованих, надарених стручњака који ће радити на филмским пројектима који би образовали људе широм света, испричали истину о савременим догађајима, о ономе што се догађало раније и што се сада догађа, изложили чињенице, тако да ниједна земља не може селективно да промени историју друге. Можемо формирати праведну, непристрасну платформу за започињање дијалога, размену мишљења и идеја.  
 
— Током путовања у Бурјатију рекли сте да желите да заштитите Бајкалско језеро и научите децу борилачким вештинама. Ваше учешће у пројекту заштите Бајкала је добро познато. А шта је са борилачким вештинама? Хоћете ли отворити онлајн школу? Или ћете се можда на неко време преселити у Бурјатију?
 
Постављен сам за једног од одговорних за заштиту Бајкалског језера. Један од наших главних циљева је развити ново законодавство које ће бити много строже за оне који, кршећи или заобилазећи закон, загађују ово језеро. Надамо се да ћемо овај циљ постићи не само кроз законе. већ и кроз образовање. 
 
Што се тиче могућности подучавања деце у Бурјатији, надам се да могу организовати све тако да наставници моје школе аикида помажу деци широм Сибира путем неке врсте онлајн платформе. Надам се да ћу успети у томе. 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала