Историјска операција у свемиру: Разоткривање почетка живота на Земљи /видео/

© AP Photo / NASA/Goddard/University of Arizona/CSA/York/MDA via APАстероид Бену
Астероид Бену - Sputnik Србија
Пратите нас
Свемирска летелица НАСА додирнула је површину астероида Бену и сакупила узорак стене која потиче од почетка нашег Сунчевог система.

Астероид Бену могао би, како наводи Ројтерс, да дâ одговоре о почетку живота на Земљи.

​Механичка рука сонде „Озирис Рекс“, дуга 3,35 метара прикупила је узорке у близини северног пола астероида. Операција у трајању од 16 секунди захтевала је високу прецизност, а успешно је обављена на удаљености од чак 330 милиона километара од Земље.

„Све је прошло савршено. Вечерас смо исписали историју“, рекао је неколико минута након контакта шеф мисије Данте Лорета.

Сонда ће током дана послати слике колекције узорака, како би научници утврдили колико је материјала прикупљено и да ли је потребан још један покушај прикупљања узорака.

​Ако се утврди да је мисија била успешна, сонда ће кренути назад ка Земљи, а њен долазак се очекује 2023. године.

Сонда дуга шест метара, кружила је око астероида Бену, који се налази на више од 100 милиона километара од Земље, од краја 2018. године како би се припремио за ову врло сложену операцију.

​Иначе, током мисије НАСА откривено је да астероид Бену на себи носи воду и трагове органског материјала и могао би да сеје живот по свемиру.

Научници НАСА претпостављају да узорци са Бенуа можда носе материју која до сада није забележена ни на једном метеориту и да би органски материјал нађен на њему могао да укаже на примитивну биологију у универзуму,

Прошле године Јапан је успео са својом сондом Хајабуса2 да прикупи малу количину прашине с другог астероида, Рајугуа и на путу је назад на Земљу, пренео је Танјуг.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала