Како да купите стан без учешћа у Србији

CC0 / пиксабеј / Многи осећају притисак када им долазе гости...
Многи осећају притисак када им долазе гости... - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Подизање кредита је у већини случајева саставни део куповине стана у нашој земљи. Након одлуке о потенцијалној куповини стана и дизању кредита долази и најтежа фаза - учешће, па особе које не могу да обезбеде почетни капитал одустају од куповине некретнине.

 

Међутим, није све тако црно и на срећу постоје опције и за оне особе које једноставно нису у могућности да сакупе и дају више хиљада евра за учешће.

Ставити стан под хипотеку

Може се рећи да је ово једна од најпопуларнијх опција када је куповина стана без учешћа у питању. Дакле, оно што треба да знате јесте да овде постоје две опције. Можете ставити хипотеку на стан који желите да купите и можете ставити хипотеку на неку другу некретнину. То сада зависи искључиво од вас. Уколико сте у дилеми, ми свакако саветујемо да питате вашег адвоката или да потражите савете правника. 

Уколико желите под хипотеку да ставите неку другу некретнину и тако се оправдате код банке и просто пружите могућност да се банка осигура онда треба да знате да некретнина коју желите да ставите под хипотеку мора да буде вреднија од стана који планирате да купите.

И то вреднија за најмање 30%, преноси Блиц.

Под хипотеку можете да ставите и стан који планирате да купите. Тада ће морати да буде ангажован проценитељ који ће да одреди цену стана. И када он одреди цену стана то ће уједно бити и највећа цена, односно вредност коју можете да подигнете. Више од тога не. Уколико имате среће, може се десити да проценитељ процени већу цену стана од оне која је постигнута договором са продавцем. То значи да можете добити и већи кредит.

 

До стана без учешћа са кредитом у динарима

Одређене банке нуде такве погодности да уколико узмете кредит у динарима може вам се одобрити да не платите учешће. Ово је мач са две оштрице и врло мали број људи се опредељује на тако нешто.

Главна зачкољица и изазов када су ови кредити у питању јесте то што је рок отплате краћи, самим тим и рата је много већа. Размислите да ли сте спремни да издвајате више новца за месечну рату и да ли сте спремни да кредит отплатите у веома краћем року.

Ту заправо и лежи највећи проблем, јер сви они који желе да избегну кредите са учешћем, то раде зато што немају довољно средстава, а самим тим то значи и да највероватније немају довољно средстава за рату.

Грађевинска дирекција Србије може бити ваш партнер

Једно од места где се можете запутити када желите да купите стан без учешћа. Овде наравно постоје друга правила која морате да испоштујете. Уколико сте нашли стан који је градила Грађевинска дирекција и управо желите да купите тај стан, онда имате проблем мање.

Треба да знате да Грађевинска дирекција вама као купцу може одобрити бескаматну позајмицу и то баш у износу до 20 одсто колико вреди тај стан. Потребно је наравно да будете купац прве некретнине, јер ћете тада моћи да им враћате тај износ од повраћаја ПДВ-а.

И то ће вам се поделити у два дела. Први део моћи ћете да им вратите када добијете рефундацију, а за други део ћете имати рок отплате од око десетак година. И што је најважније неће бити камата, нити било каквих других скривених трошкова.

Само је важно да будете свесни да ћете у једном тренутку плаћати две рате. Прва рата ће се односити управо на враћање ове позајмице, а друга наравно на кредит који сте подигли у банци.

Подигните два кредита

Вероватно већини ово и падне на памет када желе да купе стан без учешћа. Међутим, размислите два пута. Но, да појаснимо прво. Неко ко нема новац за учешће размишљаће о томе како да набави тај новац, а онда ће наравно размишљати од кога да позајми.

Уколико не буде било те опције, он ће вероватно размишљати да подигне кредит којим ће надокнадити учешће. Уколико планирате то да урадите потребно је да прво подигнете кеш кредит.

Израчунајте колико ће вам бити учешће и подигните толико. Након тога подигните и стамбени кредит и ето, решили сте проблем. Али, овде је потребно бити опрезан.

Кеш кредити имају краћи рок отплате, што значи да ће сама рата бити већа и да ћете плаћати две рате за два кредита у наредних неколико година, па размислите да ли ово финансијски можете да издржите. При томе, камате за оба кредита нису занемарљиве па имајте и то у виду.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала