Медији: Ако Скопље не промени тактику, Софија ће блокирати пут ка ЕУ

© AP Photo / Valentina PetrovaЗоран Заев и Бојко Борисов
Зоран Заев и Бојко Борисов - Sputnik Србија
Пратите нас
Ако Скопље не промени тактику и не начини озбиљне уступке по питању историјских спорова са Софијом, пут Северне Македоније ће вероватно бити блокиран, наводи сајт „Медијапул“.

Како пише сајт позивајући се на дипломатске изворе, све је вероватније да Бугарска неће дати своју сагласност за одржавање међувладине комисије о приступању Северне Македоније ЕУ, планиране за децембар.

„Имајући у виду оквирну позицију бугарског парламента која је усвојена уз политички, али и национални консензус 2019. године, влада нема избора и она ће блокирати Северну Македонију ако Скопље не учини ништа суштински, неће избећи препреке у европском процесу“, наводе ти извори.

Према том ставу парламента, Софија позива Скопље да одбаци језик мржње према Бугарима, да уклони са споменика поруке типа - „бугарски фашистички окупатор“, да одустане од идеје о македонској националниј мањини у Бугарској и формулације „македонски језик“.

Бугарски премијер Бојко Борисов и шефица дипломатије Јекатерина Захаријева у више наврата су изражавали подршку Северној Македонији на европском путу, али министар одбране Красимир Каракачанов је упозорио суседну земљу да се не нада да ће неко извршити притисак на Бугарску.

Прочитајте још:

Бугарски историчар: Морамо да одустанемо од идеје да су нам Македонци браћа

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала