Младић који је учествовао у тестирању оксфордске вакцине умро од короне

© Sputnik / Игорь Зарембо / Уђи у базу фотографијаВакцинација
Вакцинација - Sputnik Србија
Пратите нас
Волонтер који је учествовао у испитивању оксфордске вакцине против вируса корона преминуо је, саопштиле су здравствене власти Бразила.

Ради се о младићу (28) који је преминуо 19. октобра, како је саопштено, а узрок смрти су „компликације од ковида-19“, објавио је бразилски лист Глобо.

За сада још није јасно да ли се ради о учеснику тестирања који је примио вакцину или плацебо.

У току је истрага овог случаја, наводи бразилски медиј, а здравствене власти су саопштиле како је произвођач вакцине доставио све потребне документе како би се утврдиле све околности, одбијајући да изнесу детаље због приватности пацијента.

Универзитет Сао Паоло, који учествује у трећој фази клиничког испитивања ове вакцине, потврдио је да се ради о волонтеру који је из те земље.

Бразилске здравствене власти саопштиле су да ће тестирање оксфордске вакцине у тој земљи бити настављено.

Универзитет Оксфорд потврдио је да ће наставити тестирање вакцине.

„Након пажљиве процене случаја у Бразилу, није било забринутости за сигурност клиничког испитивања, а независна истрага и бразилски регулатор, препоручили су да се испитивање настави“, саопштено је са Универзитета Оксфорд.

Ројтерс је, позивајући се на незваничне изворе у бразилским здравственим властима, објавио како је младић примио плацебо, односно вакцину против менингитиса.

Такозвану оксфордску вакцину развија компанија „Астра зенека“ у сарадњи са Универзитетом Оксфорд, а трећа фаза испитивања спроводи се у више земаља - Бразилу, Великој Британији, Индији и Јужноафричкој републици.

Недавно је она прекинута у Европи и САД због два случаја неуролошке болести која су се појавила код волонтера који учествују у испитивању.

Компанија „Астра зенека“ за сада није коментарисала овај случај.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала