Најмоћнији на свету нуклеарни ледоломац „Арктик“ од данас део руске флоте /видео/

© Sputnik / Александр Гальперин / Уђи у базу фотографијаЛедоломац Арктик
Ледоломац Арктик - Sputnik Србија
Пратите нас
Најмоћнији на свету ледоломац на нуклеарни погон „Арктик“, водеће пловило пројекта 22220, званично је ушао у састав руске нуклеарне флоте.

Потврду о примопредаји потписали су генерални директори „Атомфлота“ Мустафа Кашка и „Балтичког завода“ Алексеј Кадилов у луци Мурманск. На ледоломцу је подигнута државна застава Русије. Свечаној церемонији присуствовао је и руски премијер Михаил Мишустин.

Нуклеарни ледоломци пројекта 22220 највећи су и најмоћнији на свету. Они треба да осигурају руско лидерство на Арктику и прате бродове, мрвећи лед, дебљине три метра.

Ти ледоломци ће моћи да обезбеде пролаз бродовима са енергентима који се експлоатишу на Јамалском и Гиданском полуострву и Карском мору на тржишта земаља Азијско-Тихоокеанског региона.

Дужина ледоломца је 173, 3 метра, широк је 34, а висина му је 52 метра. У стању је да ломи лед дебљине 2,8 метара, а посада броји 54 људи. Рок трајања му је је 40 година.

На „Арктику“ је уграђен најновији систем нуклеарних реактора „РИТМ-200“, који се састоји од два засебна реактора са снагом од по 175 мегавата. Главна одлика тог система је што је компактан и економичан, а уједно и поуздан.

Ледоломац је прошле недеље стигао у матичну луку Мурманск након испитивања. Он је за три недеље прешао око 4,8 хиљада наутичких миља. Током провере система и опреме у леденим условима, брод је 3. октобра стигао до Северног пола.

Изграђен је на балтичком бродоградилишту у Санкт Петербургу.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала