Премијер Јерменије позвао народ да брани домовину са оружјем у рукама

© Sputnik / Валерий Мельников / Уђи у базу фотографијаДим се вије након гранатирања Степанакерта у Нагорно-Карабаху
Дим се вије након гранатирања Степанакерта у Нагорно-Карабаху - Sputnik Србија
Пратите нас
Премијер Јерменије Никол Пашињан позвао је сународнике да бране земљу са оружјем у руци.
„Наш задатак је да се боримо до краја, у потпуности, у име права нашег народа. Данас у светлу положаја Азербејџана, борити се за права нашег народа значи, пре свега, узети оружје у руке и ићи у одбрану домовине“, рекао је Пашињан у обраћању нацији.

Сви који су отишли из Карабаха морају се вратити у Степанакерт и придружити се локалној Армији одбране, додао је премијер. Он је позвао руководиоце локалних самоуправа, државне управе, партија и јавних организација да формирају добровољачке одреде под општим руководством начелника Генералштаба.

Баку се тренутно не слаже ни са једним решењем сукоба, осим са предајом Карабаха, али без Карабаха Јерменија не може да постоји, истакао је Пашињан.

Према његовим речима, заштита народа Карабаха значи заштиту целокупног јерменског народа.

Он је позвао на оружану борбу за своја права све док се не постигне коначно дипломатско решење питања.

Сукоб у Карабаху

Борбе на контакт линији у Карабаху почеле су 27. септембра. Баку и Јереван међусобно се оптужују за избијање сукоба. У Јерменији је објављено ратно стање и општа мобилизација. У Азербејџану је уведен полицијски час и делимична мобилизација.

Након тога су у Москви 9. октобра одржани преговори министара спољних послова Јерменије и Азербејџана. Дипломате је у руску престоницу позвао председник Русије Владимир Путин. Преговори су трајали више од десет сати и завршени су усвајањем споразума о прекиду ватре од поднева 10. октобра у хуманитарне сврхе ради размене ратних заробљеника и других притворених особа и тела мртвих. Међутим, истог дана стране су почеле да се међусобно оптужују за кршење примирја.

Други покушај организовања хуманитарног прекида ватре учињен је у ноћи између 17. и 18. октобра, али већ неколико сати након што је примирје ступило на снагу, Јерменија и Азербејџан изјавили су да га друга страна није испоштовала.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала