Председник Европског савета: Насиље у Карабаху мора престати

© STRINGERЈерменски војници на фронту током сукоба у Нагорно-Карабаху
Јерменски војници на фронту током сукоба у Нагорно-Карабаху - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Европског савета Шарл Мишел је на састанку у Бриселу са јерменским председником Арменом Саркисјаном нагласио значај поштовања прекида ватре у Нагорно-Карабаху.

„Насиље у Нагорно-Карабаху мора престати. У разговору с председником Јерменије поновио сам нашу најдубљу забринутост због наставка борбених дејстава. Стране морају поштовати прекид ватре и вратити се за преговарачки сто без икаквих услова“, написао је Мишел на свом Твитеру.

​Он је додао да је „спољно мешање (у сукоб у Карабаху) недопустиво“.

Саркисјан је отишао у Брисел како би о проблему Карабаха разговарао са руководством Европске уније и НАТО-а. На дневном реду састанака су питања везана за гранатирање пограничних насеља Јерменије од стране азербејџанских оружаних снага.

Борбе на контакт линији у Карабаху почеле су 27. септембра. Баку и Јереван међусобно се оптужују за избијање сукоба. У Јерменији је објављено ратно стање и општа мобилизација. У Азербејџану је уведен полицијски час и делимична мобилизација.

Након тога су у Москви 9. октобра одржани преговори министара спољних послова Јерменије и Азербејџана. Дипломате је у руску престоницу позвао председник Русије Владимир Путин. Преговори су трајали више од десет сати и завршени су усвајањем споразума о прекиду ватре од поднева 10. октобра у хуманитарне сврхе ради размене ратних заробљеника и других притворених особа и тела мртвих. Међутим, истог дана стране су почеле да се међусобно оптужују за кршење примирја.

Други покушај организовања хуманитарног прекида ватре учињен је у ноћи између 17. и 18. октобра, али већ неколико сати након што је примирје ступило на снагу, Јерменија и Азербејџан изјавили су да га друга страна није испоштовала.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала